Неинвазивно откриване на течове

Как да процедирате, ако се появи теч в дома ви? Без съмнение, ситуацията е много неприятна. На първо място, трябва да се открие причината за теча, което се оказва трудно или е свързано с евентуално къртене, което, от своя страна, предизвиква хаос, ремонти, грижи… Освен това, в доста от случаите собствениците на имоти не разполагат със схема на разположение на тръбите вътре в стените или дори да имат такава, става ясно, че се налага частично, ако не и пълно, нарушаване целостта на стени.

А какво ще кажете, ако причините за теча бъдат идентифицирани,

без да се налага създаване на разруха и мръсотия? Има такъв начин. Нарича се термография за откриване на течове. Този метод представлява откриване на течове с помощта на термокамера. За целта се използва термокамера в комбинация с импулсен влагомер. Системата дава над 90% точен резултат при локализация на мястото, причиняващо влага или теч.

Термографската камера се явява един от най-ефикасните инструменти за откриване на източници на влага. Причините за появилия се проблем се установяват веднага, като процедурата не изисква никаква физическа намеса спрямо стени и тавани, нито спрямо канализационни или отоплителни тръби – мястото се идентифицира само чрез заснемане. По начало, разликата между влажна и суха зона варира от 0,5 до 2 °С, като тази величина може да се разкрие от чувствителната, прецизна термокамера, която има способността да улавя дори разлика от 0,05°С.  Импулсният влагомер, от своя страна, може да разкрие мястото на прекомерна влага, както в порести, така и непорести материали на дълбочина до 10 см. Той има за задача да потвърди засеченото от термокамерата и да стесни обсега на локацията, за да посочи с абсолютна точност откъде идва най-голямата влага.

термографска техника за течове

Термокамерата, наречена още термовизионна, е способна да намери причината за теч от всякакви места,

независимо от начина и годината на строителство на дадена сграда. Тя действа в частни домове, производствени помещения, офиси и други видове постройки. Специализираното, високотехнологично оборудване, ви спестява много излишни главоболия по събаряне, почистване и наново изграждане, което в немалко случаи се оказва фатално за целостта на носещи стени и тавани. И тогава става така, че вместо да се отстрани влагата, тя започва да се появява от други места. Ето защо термографската техника за откриване на течове е толкова препоръчвана – спестявате време, пари и неприятности. С този метод могат да бъдат открити и най-скритите течове, както и най-упоритите, които вече са били обект на поправка, но така и не са били елиминирани съвсем.

4.5/5 - (864 votes)