Как да хигиенизираме плодове и зеленчуци

Дата: 16.08.2024
Съдържание:
Вероятно сте знаели колко е важно да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците още преди разпространението на COVID-19. Но коронавирусът означава да се заемем по-сериозно с дезинфекцията на предметите, които внасяме в дома си – включително пресни продукти. И докато едно бързо изплакване с вода някога може да е изглеждало достатъчно, днешните правила относно безопасността на храните у дома предполагат, че е по-добре да правите повече, отколкото по-малко, когато става въпрос за дезинфекция на вашите плодове и зеленчуци. Или ти си?
По-долу ще разгледаме основите, които трябва да знаете за това как безопасно и ефективно да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците – плюс защо е толкова важно да го правите на първо място.
Защо трябва да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците?
Плодовете и зеленчуците преминават през доста голямо пътуване, преди да стигнат до вашите чисти чекмеджета, и по пътя те събират неща, които не искате да ядете, включително восък, мръсотия и химически пестициди. Те могат също така да приютяват патогени, които причиняват болести, причинени от храната, проблем, който засяга всеки шестима американци всяка година според Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC).
COVID-19 добавя още една заплаха към списъка с неща, които може да се крият във вашите плодове и зеленчуци, и това са микроби от хора, които може да са докоснали продукта, преди да го купите. Като се има предвид това, проверката на реалността е полезна тук. Федералната администрация по лекарствата (FDA) отбелязва, че към момента няма доказателства за предаване на COVID-19 чрез храни или опаковки на храни. Необходимостта от дезинфекция на плодовете и зеленчуците, преди да ги консумирате, все още е свързана предимно с гореспоменатите восък, мръсотия, химикали и патогени, като допълнителните стъпки в момента осигуряват повече спокойствие от всичко друго.
Глобална пандемия или не, винаги е разумно да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците. И със сигурност има някои неща, които трябва и не трябва, когато става въпрос за правилния начин да го направите.
Стъпки в правилното почистване на плодове и зеленчуци
Ефективното измиване на вашите плодове и зеленчуци, преди да ги изядете, всъщност е много по-лесно, отколкото може да предположите. Ето как да го направите.
Първо измийте ръцете си. Не искате случайно да прехвърлите микроби от ръцете си върху продуктите си преди и след дезинфекцията им, тъй като това би било доста контрапродуктивно. Следвайте установените указания за измиване на ръцете със сапун и вода за цели 20 секунди и след това можете да вземете хранителните си продукти. Дезинфектантът за ръце е достатъчен и тук.
НЕ мийте продуктите, преди да сте готови да ги ядете. Влагата е идеалното местообитание за проспериране на бактериите. Ако дезинфекцирате плодовете и зеленчуците, преди да сте готови да ги консумирате, рискувате да създадете среда, в която да виреят допълнителни бактерии. Тази бактерия не е непременно опасна, но може да ускори процеса на разваляне на вашата продукция, което не е идеално в най-добрите времена и особено когато се опитвате да ходите възможно най-малко до магазина за хранителни стоки.
Използвайте само студена вода. Разпространи се много информация за правилните методи за дезинфекция у дома в светлината на коронавируса. Ако сте обръщали внимание, вероятно сте виждали препоръки да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците със сапун или специални продукти за изплакване, но много експерти – включително Министерството на земеделието на САЩ – казват, че това е лоша идея.
Много плодове и зеленчуци са порести, което означава, че е лесно нещо, което нанасяте отвън, да проникне навътре. Ако се консумират, сапуните, дори нежните, могат да причинят стомашен дистрес и не са одобрени за употреба върху храни от FDA. Що се отнася до спрейове и изплаквания за продукти, няма доказателства, че те са по-ефективни от водата за почистване на вашите продукти и са направени малко изследвания за тяхната клинична безопасност.
Вашият най-добър залог? Придържайте се към студена вода и изплаквайте обилно всеки плод или зеленчук за поне 30 секунди преди консумация, дори ако планирате да го обелите и/или готвите. Избягвайте гореща вода, която може да осигури път за проникване на микроорганизми в предмета.
НЕ забравяйте да бъдете изчерпателни. Изплакването със студена вода е всичко, от което се нуждаете, за да направите вашите плодове и зеленчуци безопасни за консумация, но техниката е важна тук. Ако дезинфекцирате маруля, зеле или подобни листни зеленчуци, отстранете външния слой от зеленината, преди да дезинфекцирате. Отстранете листата и от други плодове и зеленчуци преди почистване и се отървете от всички повредени или натъртени петна, които могат да приютят бактерии.
За предмети като ябълки, картофи, моркови и други твърди плодове и зеленчуци използвайте четка за зеленчуци по време на изплакването със студена вода, за да изтъркате повърхността. За по-меки продукти като горски плодове, домати и гъби, използвайте ръцете си, за да търкате внимателно, но здраво предмета, докато се изплаква.
Обмислете вана със сода за хляб, ако искате да направите още една крачка напред. Ако студената вода просто не ви звучи достатъчно, тогава допълнителна стъпка би била баня със сода за хляб. Скорошно проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установи, че накисването със сода за хляб е най-ефективният метод за премахване на остатъците от пестициди от ябълки, дори в сравнение с белината Clorox (която, струва си да се отбележи, никога не трябва да се използва върху храна) .
За да направите вана със сода за хляб, почистете и дезинфекцирайте кухненската мивка и след това я напълнете със студена вода. След това добавете содата за хляб – около една чаена лъжичка трябва да е достатъчна, но можете да добавите до няколко супени лъжици, ако предпочитате. Добавете вашите плодове и зеленчуци във ваната и оставете да се накиснат за 12 до 15 минути, след това изтъркайте по-твърдите предмети и тези с кори с четка за зеленчуци. Изсушете добре всички предмети преди консумация.
Имайте предвид, че горната точка за това, че не миете вашите плодове и зеленчуци, преди да сте готови да ги ядете, все още е в сила. Използвайте само пълна баня със сода за хляб в мивката, ако планирате да използвате много продукти; в противен случай купа с вода с щипка сода за хляб ще бъде достатъчна за един или два елемента наведнъж.
Прочетете още: 6 ползи за здравето от консумацията на череши >>>>
Трябва ли някои плодове и зеленчуци да бъдат дезинфекцирани повече от други?
Много американци в момента са по-притеснени да измислят как да платят наема или ипотеката си, отколкото да харчат допълнително за органични продукти. Като се има предвид това, струва си да се обърне внимание на това кои продукти е по-вероятно да бъдат замърсени с пестициди, така че да знаете къде наистина да насочите усилията си за дезинфекция.
Всяка година Работната група по опазване на околната среда издава списък с Мръсната дузина (продукти с най-високо съдържание на пестициди) и Чистите петнадесет (продукти, за които не е нужно да се тревожите толкова). Когато дезинфекцирате плодове и зеленчуци, имайте предвид това разграничение.
Мръсната дузина (по ред): ягоди, спанак, зеле, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина, картофи, люти чушки.
Купувайте тези продукти органични, ако можете, и винаги внимавайте много, когато ги изплаквате, за да премахнете нежеланите вещества.
Чистите петнадесет (по ред): авокадо, сладка царевица, ананас, лук, папая, сладък грах (замразен), патладжани, аспержи, карфиол, пъпеш, броколи, гъби, зеле, пъпеш, киви.
Все пак ще искате да изтъркате тези предмети добре за 30 секунди под студена вода, но ще имате по-малко притеснения, когато става въпрос за замърсяване.
Бъдете умни, не стресирани
Трудно е да не преосмисляме всичко, което носим в домовете си в момента, но когато става дума за храна от магазина за хранителни стоки, помага да можем да отделяме фактите от измислицата – особено когато фактите показват, че не е толкова тревожно, колкото може би мисля. Следвайте съветите по-горе, за да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците и няма да има за какво да се притеснявате.
