Защо се яде пуйка на Коледа?

Дата: 31.10.2023
Съдържание:
Коледа е пълна със стари традиции, като консумация на пуйка на празничния обяд, изпращане на коледни картички и окачване на блестящи нишки по къщата.
Но защо ядем пуйка на Коледа кога или как се е появила тази традиция?
Ето фактите и историята точно защо ядем тази вкусна птица на Коледа!
От къде започва тази традиция?

Първите пуйки били внесени в Британия през 1526 г. от моряк Уилям Стрикланд, а през 1550 г. той дори е получил герб с изображение на пуйка.
Преди това време хората яли гъски, глави на диви прасета и дори пауни за коледни обяди.
Крал Хенри VIII бил първият, който ял пуйка на Коледа, въпреки че годината, когато това се е случило, не е ясна.
В „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс, която е публикувана през 1843 г., в края на книгата Ебенезър Скрудж дарява семейство Кречит с пуй. Също така е записано, че семейството на Дикенс имало пуйка на Коледа през 1843 г.
Въпреки това не е било до 1950-те години, когато пуйката е станала по-популярен избор за коледен обяд от гъска.
През 1851 г. кралица Виктория първи път имала пуйка за коледен обяд, въпреки че все още не е била широко достъпна за Коледа в това време.
След Втората световна война, когато земеделието станало по-ефективно, пуят станал традиционно коледно ястие в Обединеното кралство, вместо говеждо месо или гъска.
Фермерите се нуждаели от кравите си повече за мляко и пилетата за яйца, затова вместо да ядат добитъка си за Коледа, те имали пуйки, които били по-подходящи за семейството, и така могли да запазят добитъка си.
5 факта за коледната пуйка

Днес в Обединеното кралство се консумират около 10 милиона пуйки всеки Коледен ден.
25% от британците купуват пуйките си месеци предварително.
Проучване показва, че трите най-популярни начина за сервиране на останалата Коледна пуйка от празника са: сандвичи, супи / ястия или салати.
20% от британците признават, че плащат повече за пуйките си за „допълнително качество“.
87% от британците вярват, че Коледа няма да бъде същата без традиционна печена пуйка.
В заключение
Консумацията на пуйка на Коледа е традиция от стотици години, и това се дължи главно на няколко важни личности, включително един моряк, Чарлз Дикенс и кралица Виктория.
Преди да са широко разпространени пуйките, често се е консумирало гъска, но пуйката се оказала най-празничната птица и е любима за много семейства всеки декември.
