Празнични факти за коледния пудинг
Дата: 17.11.2023
Съдържание:
Коледният пудинг е традиционен десерт, консумиран по време на празниците.
Той стана семеен обичай, когато беше обявен от принц Алберт по време на епохата на Виктория.
Традиционният Коледен пудинг се приготвя ръчно – чрез нарязване и смесване на съставките, след което се вари и пече.
Първата ръкописна рецепта датира от Средновековието, когато са го наричали минс пайс.
Съставки на коледния пудинг и неговата история
В началото съставките били: кокошка, фазан, птици и заек.
По-късно били добавени ябълки, кандирано плодове (като лимони и портокали), грозде и захар.
През 14 век Коледният пудинг придобил външността на каша.
Той бил направен от говеждо и овче месо, с коринди, грозде, сливи, подправки и вино. Традиционно се ядял преди началото на Коледните празненства.
През 1595 г., Коледният пудинг бил преименуван на Сливов пудинг и съдържаше трохи, яйца, сушени плодове и спиртни напитки.
Като непопулярен пудинг, пуританите вярвали, че той не е свещен и не бива да се яде от последователите на Бога.
Неделята преди Коледа, известна като „Размеси Неделя,“ е традиционната дата за приготвянето на Коледния пудинг.
Всеки член на семейството трябва да размесва от изток на запад, като прави специално тайно желание.
През 1714 г., крал Георг I решил, че коледния пудинг трябва да се яде на Коледа и не бива да съдържа месо.
Съвременния коледен пудинг
Съвременният Коледен пудинг включва бадеми, трохи, кандирана кора, канела, коринди, мускатен орех, грозде, ром и султани. Пече се, докато стане готов.
Съхранява се до Коледния ден, когато трябва да се пече още два часа, преди да се сервира с масло, сметана, крем, или пудра захар.
Традиционният пудинг се украсява с клончета зелена хризантема, за да донесе късмет и лечебни свойства.
Маслото, което се изсипва отгоре, се запалва, за да представлява любовта и силата на Исус за човечеството.
Сребърната монета по-късно била добавена към сместа на Коледния пудинг, тъй като тя нямала да развали сместа или да окисли монетата. Тя трябвало да бъде обвита в хартия за печене като „Коледен подарък“.
Намирането й се счита за късметлийско и тя трябва да се задържи и прибере. Други добавени подаръци могат да бъдат малка костенурка (за късмет), сребърен щифт за игла (за икономия), сребърни обеци с камък (за безопасна пристанищна зона) или пръстен (за бъдещ брак и богатство).