151.BG
  • Начало
  • Категории
    • Бизнес услуги
    • Детегледачки
    • Лечебни масажи
    • Монтаж на мебели
    • Озеленяване
    • Професионално почистване
    • Сезонни услуги
    • Спешни услуги
    • Строителни ремонти
    • Транспортни услуги
    • Уеб разработка, маркетинг и дизайн
  • Най-търсено
    • Отпушване на канали
    • Ремонт на покриви
    • ВиК услуги
    • Ремонт на бани
    • Хидроизолация с течна гума
    • Електро услуги
    • Монтаж на мебели
    • Кърти чисти извозва
    • Довършителни ремонти
    • Смяна на ел табло
  • Ценова листа
  • Присъединяване
  • Изпрати запитване
  • Menu Menu

Начало » Храна » Празнични факти за коледния пудинг

Празнични факти за коледния пудинг

Празнични факти за коледния пудинг
  • Share on Facebook
  • Share on X
  • Share on LinkedIn
Време за четене: 2 минути

Дата: 17.11.2023

Съдържание:

  1. Съставки на коледния пудинг и неговата история
  2. Съвременния коледен пудинг

Коледният пудинг е традиционен десерт, консумиран по време на празниците.

Той стана семеен обичай, когато беше обявен от принц Алберт по време на епохата на Виктория.

Традиционният Коледен пудинг се приготвя ръчно – чрез нарязване и смесване на съставките, след което се вари и пече.

Първата ръкописна рецепта датира от Средновековието, когато са го наричали минс пайс.

Съставки на коледния пудинг и неговата история

интересни факти за коледния пудинг

В началото съставките били: кокошка, фазан, птици и заек.

По-късно били добавени ябълки, кандирано плодове (като лимони и портокали), грозде и захар.

През 14 век Коледният пудинг придобил външността на каша.

Той бил направен от говеждо и овче месо, с коринди, грозде, сливи, подправки и вино. Традиционно се ядял преди началото на Коледните празненства.

През 1595 г., Коледният пудинг бил преименуван на Сливов пудинг и съдържаше трохи, яйца, сушени плодове и спиртни напитки.

Като непопулярен пудинг, пуританите вярвали, че той не е свещен и не бива да се яде от последователите на Бога.

Неделята преди Коледа, известна като „Размеси Неделя,“ е традиционната дата за приготвянето на Коледния пудинг.

Всеки член на семейството трябва да размесва от изток на запад, като прави специално тайно желание.

През 1714 г., крал Георг I решил, че коледния пудинг трябва да се яде на Коледа и не бива да съдържа месо.

Съвременния коледен пудинг

историята и традициите около приготвянето на коледния пудинг

Съвременният Коледен пудинг включва бадеми, трохи, кандирана кора, канела, коринди, мускатен орех, грозде, ром и султани. Пече се, докато стане готов.

Съхранява се до Коледния ден, когато трябва да се пече още два часа, преди да се сервира с масло, сметана, крем, или пудра захар.

Традиционният пудинг се украсява с клончета зелена хризантема, за да донесе късмет и лечебни свойства.

Маслото, което се изсипва отгоре, се запалва, за да представлява любовта и силата на Исус за човечеството.

Сребърната монета по-късно била добавена към сместа на Коледния пудинг, тъй като тя нямала да развали сместа или да окисли монетата. Тя трябвало да бъде обвита в хартия за печене като „Коледен подарък“.

Намирането й се счита за късметлийско и тя трябва да се задържи и прибере. Други добавени подаръци могат да бъдат малка костенурка (за късмет), сребърен щифт за игла (за икономия), сребърни обеци с камък (за безопасна пристанищна зона) или пръстен (за бъдещ брак и богатство).

3.6/5 - (486 votes)
Беше ли полезна тази публикация?
1587
297

Разгледайте други публикации

Празнични факти за коледния пудинг

15 невероятни факта за Млечния път

Открийте 15 впечатляващи факти за Млечния път, включително как Галилео и Хъбъл разкриха тайните му, и предстоящото сблъскване с Андромеда.

Празнични факти за коледния пудинг

13 забавни факта за захарта

Колко наистина знаете за захарта? Различни проучвания на захарта постоянно установяват, че хората имат някои погрешни схващания за захарта.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последни публикации

  • Ремонт на Кухня: 13-те Най-Чести (и Скъпи) Грешки и Как Професионалистите ги Избягват
    Ремонт на Кухня: 13-те Най-Чести (и Скъпи) Грешки и Как Професионалистите ги Избягват
  • Преустройство на Апартамент: Ръководство за Законно Усвояване на Тераса
    Преустройство на Апартамент: Ръководство за Законно Усвояване на Тераса
  • Как да планирате бюджета за цялостен ремонт на апартамент през 2025 г.: Пълно ръководство от А до Я
    Как да планирате бюджета за цялостен ремонт на апартамент през 2025 г.: Пълно ръководство от А до Я
  • Основен ремонт на баня през 2025: Пълно ръководство в 10 стъпки
    Основен ремонт на баня през 2025: Пълно ръководство в 10 стъпки
  • PVC, алуминий или дърво? Направете информиран избор за дограма през 2025
    PVC, алуминий или дърво? Направете информиран избор за дограма през 2025

Реклама

  • Технически надзор на ремонт
  • Видеодиагностика на канали
  • Монтаж на душ панел
  • Смяна на щрангове
  • Монтаж на тоалетна чиния
  • ВиК услуги Бургас
  • ВиК услуги Перник
  • ВиК услуги в Пловдив
  • ВиК услуги Стара Загора
  • ВиК услуги Варна
  • Водопроводчик Дружба
  • Водопроводчик Люлин
  • Водопроводчик Обеля
  • Водопроводчик Младост
  • Водопроводчик Надежда
  • Водопроводчик в Овча купел
  • Водопроводчик Слатина
  • Водопроводчик Студентски град
  • Термография на фотоволтаици
  • Отпушване на канали в Пловдив
Цялото съдържание е под защита на авторското право © 2011-2025. 151.bg
  • За нас
  • Реклама
  • Партньорство
  • Поверителност
Scroll to top Scroll to top Scroll to top