Как да почистите камъка за пица, за да издържи вечно?
Дата: 12.10.2023
Съдържание:
Ако обичате да приготвяте домашна пица с всички любими добавки, камъкът за пица е лесен начин да издигнете своите гурме пайове на следващото ниво. Тези плоски керамични или каменни плочи са предназначени за предварително загряване до високи температури и след това за равномерно изпичане на пицата, като изтеглят водата в порестата си повърхност. Резултатът е хрупкава пица, която се приготвя бързо – точно затова камъкът за пица ще се превърне в един от любимите ви кухненски инструменти.
Макар че пицата обикновено се изплъзва лесно от камъка за пица, това не означава, че той е чист. Тук двама експерти споделят защо е изключително важно да почиствате редовно камъка за пица, как най-добре да го правите и какво да правите, ако са останали изгорели остатъци.
Защо трябва да почиствате камъка за пица?
Въпреки че камъкът за пица може да да изглежда чист, това не означава, че всъщност е такъв. Тъй като камъкът или керамичният материал на камъка за пица е порест, всички вкусни съставки – от доматен сос и олио до сирене и песто – могат да проникнат в повърхността. Ако плочите не се почистват адекватно, те могат да станат гранясали – а това може да повлияе на вкуса на бъдещите ви пици или да създаде опасност за здравето.
Колко често да почиствате камъка за пица?
Камъкът за пица трябва да се почиства след всяка употреба, като се отстраняват всички остатъци, останали след печенето на пицата. Най-малкото трябва да се избърше, но идеално е да се почисти добре, след като изстине. Редовното почистване на камъка за пица е ангажимент, който може да ви изглежда като доста досаден, но всъщност това е начинът да си осигурите вкусна и чиста храна, както за вас самите, така и за цялото ви семейство или гости.
Какво трябва да знаете, преди да започнете работа?
Почистването на камъка за пица е процес, при който не се използва вода. Поради порьозния характер на камъка, той може лесно да абсорбира вода; потапянето му във вода ще разруши целостта на камъка и способността му да приготвя хрупкава коричка.
„Най-важното е, че ще ви трябва шпатула, за да остържете храната, малко вода и кърпа, за да го подсушите“, казват експерти по почистване на дома, до които се допитахме. Но се уверете, че имате всички тези консумативи под ръка, преди да започнете:
- Силиконова стъргалка за тиган;
- Кърпи за съдове;
- Найлонова четка;
- Сода за хляб;
- Стойка за сушене.
Ръководство стъпка по стъпка за почистване на камък за пица
Според известен съсобственик на пицария, до който се допитахме, има един изпитан метод за успешно почистване на камъка за пица: „Работя в бизнеса с пици от почти десет години и моят любим и изпитан метод за поддръжка на камъка за пица е стратегията „изчакай, остържи, избърши и изсуши на въздух“, казва той.
Стъпка 1: Изчакайте да изстине
„Не мийте камъка веднага. Първо го оставете да изстине; той може да се напука от внезапната промяна в температурата“, казва още той. Оставете го да се охлади за два до три часа, за да сте сигурни, че не само е безопасно за работа, но и няма да се напука след тази температурна промяна.
Стъпка 2: Почистете камъка с четка
С помощта на найлонова четка почистете камъка за пица, за да отстраните всички хранителни частици и остатъци от пицата.
Стъпка 3: Остъргване
С помощта на шпатула или найлонова четка обърнете внимание на сиренето и другите остатъци, които са се запекли. Може да искате да прокарате ръка по него, за да усетите упорити остатъци, които не можете да видите, особено ако камъкът ви за пица е черен или тъмен.
Стъпка 4: Избърсване на остатъците
С влажна кърпа избършете всички останали остатъци от камъка за пица.
Стъпка 5: Изсушете камъка за пица на въздух
Изсушаването на камъка за пица не би трябвало да отнеме много време, тъй като не го потапяте във вода, а само леко го навлажнявате. Независимо от това го изсушете на въздух върху сушилня, след което избършете с кърпа за съдове или микрофибърна кърпа, за да отстраните всички останали трохи или влага.
Как да премахнете петна или загорели остатъци от камъка за пица?
Въпреки че камъните за пица естествено образуват петна, които не изчезват (и няма да навредят на пицата ви!), понякога може да се появят петна или упорити изгорели остатъци, които искате да отстраните. В тези случаи се обърнете към содата за хляб. Добавете сода за хляб към вода. Тази комбинация се превръща в паста и ще ви помогне да освободите твърдите залепнали храни от камъка за пица.
Оставете сместа от сода за хляб и вода да подейства за кратко, след това изтъркайте пастата с четка, избършете и оставете да изсъхне на въздух, преди да я избършете за последен път с кърпа.
Често срещани грешки при почистването
Избягвайте тези грешки, които могат да повредят камъка за пица, докато го почиствате:
- Почистването му, докато е горещ: Опитът да почистите камъка за пица, докато е още горещ, е една от най-честите грешки, които хората правят. Ако поставите горещия си камък под студена вода, за да го почистите, може да рискувате да го напукате и счупите!
- Поставяне на камъка в съдомиялна машина: Винаги трябва да миете камъка за пица на ръка. Не го допускайте до съдомиялна машина.
- Използване на неподходящи материали или инструменти за почистване: Освен това, когато събирате принадлежностите си за почистване, се уверете, че всички инструменти са от найлон, силикон или друг по-мек материал. Не използвайте нищо метално върху камъка, което може да надраска повърхността.
- Използване на сапун или цикъл за почистване на фурна: Избягвайте да използвате сапун, който може да наруши целостта на камъка, добавят специалистите. Не използвайте и цикъла за самопочистване на фурната, тъй като това може да го изложи на вредни високи температури. Камъкът за пица е предназначен за висока температура, но не толкова висока, обясняват специалистите.
Как да поддържате камъка за пица?
За да запазите качеството на вашия камък за пица за цял живот – толкова дълго трябва да издържи – уверете се, че го почиствате редовно и се справяте веднага с всякакви упорити остатъци или петна. Освен това никога не мажете камъка си за пица с масло. Въпреки че някои от инструкциите за грижа за камъка за пица може да звучат подобно на тези за чугунен тиган, като например да не се използва сапун, камъкът за пица не трябва да се подправя.
Често задавани въпроси
- Какъв е най-добрият начин за почистване на камък за пица? Най-добрият начин за почистване на камък за пица не включва вода или сапун. Вместо това го оставете да изстине, почистете остатъците от храна с безопасен материал, остържете остатъците, избършете го и го оставете да изсъхне на въздух.
- Можете ли да измиете камъка за пица в съдомиялната машина? Категорично не! Никога не поставяйте камъка за пица в съдомиялна машина. Това може да доведе до разрушаване на този кухненски инструмент.
- Как да почистя загорял камък за пица? Камъкът за пица по естествен начин ще получи петна с течение на времето, които не са проблем и могат да бъдат оставени настрана. Въпреки това, ако видите загоряла храна (която например дими при високата температура на фурната), можете да нанесете паста от сода за хляб и вода – след това повторете процеса на почистване.
- Как да съхранявате камъните за пица? Някои хора съхраняват камъните си за пица във фурната, но ние препоръчваме да ги отделяте от други съдове и тигани – и да не слагате нищо върху тях. Съхранявайте камъка на място, където няма да бъде изложен на тежки предмети, които могат да го напукат.