Факти за Зеления чай
Дата: 18.03.2024
Съдържание:
Ако не сте запознати с тази напитка или пиете цял живот, тогава тези факти за зеления чай ще ви накарат да посегнете към чайника!
Заленият чай и неговият произход
Зеленият чай традиционно се приготвя от листата на растението Camellia seensis. Растението е малък листен храст с множество стъбла, който може да достигне до три метра дължина.
Произхожда от Китай. Най-популярните места за завода са Sunset Peak и Tai Mo Shan в Хонконг.
Листата се използват в различни напитки повече от 4000 години.
В наши дни листата и други части на растението могат да се използват в хранителни добавки, различни здравословни продукти и дори козметика.
Китай произвежда 80,8% от зеления чай в света, така че не е изненада, че те изнасят най-много (83%).
Култивационни практики за зеления чай
Прочетете още: 9 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ЧАЯ >>>>
Растението Camellia senesis може да се отглежда на слънце и на сянка. Получените леторасти ще се берат три пъти годишно.
Тези времеви периоди са; От април до май, от юни до юли и от юли до август.
След прибиране на реколтата листата ще се съхраняват при ниски температури, преди период на пълно изсушаване и смесване и опаковане за разпространение.
Интересното е, че първата реколта през май обикновено дава по-дълъг срок на годност и по-добър вкус.
Може да се съхранява и до реколтата на следващата година, където ще се продава на по-висока цена.
Как обичате чая си?
Хората правят своя зелен чай по различен начин. Някои отмерват два грама чай и го добавят в чашата си, която съдържа 100 мл гореща вода. Някои предлагат да се използва само чаена лъжичка.
При церемониите чайникът винаги трябва първо да се затопли и чаените листа винаги трябва да остават в съда.
Гореща вода трябва да се добавя, докато чаят се пие и докато вкусът изчезне.
Нискокачественият чай трябва да се накисва (или вари) за максимум три минути, докато висококачественият чай трябва да се накисва за минимум тридесет секунди.
Смята се, че редовно пиещите зелен чай са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.
Също така е полезно, когато се опитвате да отслабнете.
Въпреки че не ви гарантира незабавна загуба на тегло, оксидантите в чая спомагат за намаляване на храносмилането на мазнини чрез инхибиране на различни храносмилателни ензими.