151.BG
  • Начало
  • Категории
    • Бизнес услуги
    • Детегледачки
    • Лечебни масажи
    • Монтаж на мебели
    • Озеленяване
    • Професионално почистване
    • Сезонни услуги
    • Спешни услуги
    • Строителни ремонти
    • Транспортни услуги
    • Уеб разработка, маркетинг и дизайн
  • Най-търсено
    • Отпушване на канали
    • Ремонт на покриви
    • ВиК услуги
    • Ремонт на бани
    • Хидроизолация с течна гума
    • Електро услуги
    • Монтаж на мебели
    • Кърти чисти извозва
    • Довършителни ремонти
    • Смяна на ел табло
  • Ценова листа
  • Присъединяване
  • Изпрати запитване
  • Menu Menu

Начало » Храна » Факти за Зеления чай

Факти за Зеления чай

Факти за Зеления чай
  • Share on Facebook
  • Share on X
  • Share on LinkedIn
Време за четене: 2 минути

Дата: 18.03.2024

Съдържание:

  1. Заленият чай и неговият произход
  2. Култивационни практики за зеления чай
  3. Как обичате чая си?

Ако не сте запознати с тази напитка или пиете цял живот, тогава тези факти за зеления чай ще ви накарат да посегнете към чайника!

Заленият чай и неговият произход

Плантация за зелен чай в Китай

Зеленият чай традиционно се приготвя от листата на растението Camellia seensis. Растението е малък листен храст с множество стъбла, който може да достигне до три метра дължина.

Произхожда от Китай. Най-популярните места за завода са Sunset Peak и Tai Mo Shan в Хонконг.

Листата се използват в различни напитки повече от 4000 години.

В наши дни листата и други части на растението могат да се използват в хранителни добавки, различни здравословни продукти и дори козметика.

Китай произвежда 80,8% от зеления чай в света, така че не е изненада, че те изнасят най-много (83%).

Култивационни практики за зеления чай

Някой, който отглежда пресни листа от зелен чай

Прочетете още: 9 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА ЧАЯ >>>>

Растението Camellia senesis може да се отглежда на слънце и на сянка. Получените леторасти ще се берат три пъти годишно.

Тези времеви периоди са; От април до май, от юни до юли и от юли до август.

След прибиране на реколтата листата ще се съхраняват при ниски температури, преди период на пълно изсушаване и смесване и опаковане за разпространение.

Интересното е, че първата реколта през май обикновено дава по-дълъг срок на годност и по-добър вкус.

Може да се съхранява и до реколтата на следващата година, където ще се продава на по-висока цена.

Как обичате чая си?

Гореща тенджера, наливаща зелени чайове в чаша

Хората правят своя зелен чай по различен начин. Някои отмерват два грама чай и го добавят в чашата си, която съдържа 100 мл гореща вода. Някои предлагат да се използва само чаена лъжичка.

При церемониите чайникът винаги трябва първо да се затопли и чаените листа винаги трябва да остават в съда.

Гореща вода трябва да се добавя, докато чаят се пие и докато вкусът изчезне.

Нискокачественият чай трябва да се накисва (или вари) за максимум три минути, докато висококачественият чай трябва да се накисва за минимум тридесет секунди.

Смята се, че редовно пиещите зелен чай са изложени на по-малък риск от развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.

Също така е полезно, когато се опитвате да отслабнете.

Въпреки че не ви гарантира незабавна загуба на тегло, оксидантите в чая спомагат за намаляване на храносмилането на мазнини чрез инхибиране на различни храносмилателни ензими.

3.5/5 - (418 votes)
Беше ли полезна тази публикация?
1239
248

Разгледайте други публикации

Факти за Зеления чай

5 забавни факта за Великата китайска стена

Великата китайска стена е впечатляваща структура, видима от космоса. Прочетете интересни факти за това забележително съоръжение.

Факти за Зеления чай

10 любопитни факта за Плутон

Плутон е бил деветата планета в Слънчевата система, но след прекласифицирането му през 2006 г., вече не е признаван като планета. Да разкрием повече защо.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Последни публикации

  • Ремонт на Кухня: 13-те Най-Чести (и Скъпи) Грешки и Как Професионалистите ги Избягват
    Ремонт на Кухня: 13-те Най-Чести (и Скъпи) Грешки и Как Професионалистите ги Избягват
  • Преустройство на Апартамент: Ръководство за Законно Усвояване на Тераса
    Преустройство на Апартамент: Ръководство за Законно Усвояване на Тераса
  • Как да планирате бюджета за цялостен ремонт на апартамент през 2025 г.: Пълно ръководство от А до Я
    Как да планирате бюджета за цялостен ремонт на апартамент през 2025 г.: Пълно ръководство от А до Я
  • Основен ремонт на баня през 2025: Пълно ръководство в 10 стъпки
    Основен ремонт на баня през 2025: Пълно ръководство в 10 стъпки
  • PVC, алуминий или дърво? Направете информиран избор за дограма през 2025
    PVC, алуминий или дърво? Направете информиран избор за дограма през 2025

Реклама

  • Технически надзор на ремонт
  • Видеодиагностика на канали
  • Монтаж на душ панел
  • Смяна на щрангове
  • Монтаж на тоалетна чиния
  • ВиК услуги Бургас
  • ВиК услуги Перник
  • ВиК услуги в Пловдив
  • ВиК услуги Стара Загора
  • ВиК услуги Варна
  • Водопроводчик Дружба
  • Водопроводчик Люлин
  • Водопроводчик Обеля
  • Водопроводчик Младост
  • Водопроводчик Надежда
  • Водопроводчик в Овча купел
  • Водопроводчик Слатина
  • Водопроводчик Студентски град
  • Термография на фотоволтаици
  • Отпушване на канали в Пловдив
Цялото съдържание е под защита на авторското право © 2011-2025. 151.bg
  • За нас
  • Реклама
  • Партньорство
  • Поверителност
Scroll to top Scroll to top Scroll to top