5-те най-отровни храни в света

Дата: 20.02.2024
Съдържание:
Вярно е, че всички трябва да знаем много повече за храните, които ядем, но обикновено се фокусираме повече върху съдържанието на мазнини или нивата на захар, а не дали консумацията ще ни навреди или ще ни убие.
Има обаче много така наречени храни, които ще направят точно това, от просто да ви причинят стомашни проблеми до фатални.
Тук ще разгледаме 5 от най-смъртоносните храни в света, както и някои факти за всяка от тях.
Имайте предвид обаче, че това може да не е окончателен списък от някакъв последователен ред.
ФУГУ

Фугу, или рибата пухкавец, често се класифицира като най-отровната храна в света. Въпреки че е деликатес в Япония, ако е неправилно приготвен, може да причини парализа и задушаване.
Рискът идва от невротоксин, открит в органите на рибата, особено в черния й дроб, известен като тетродотоксин.
Не се притеснявайте обаче; Японският закон регулира приготвянето на риба във всички ресторанти, като готвачите преминават през 3 или повече години строго обучение.
Много опитни и високо ценени готвачи на фугу в Япония очевидно ще се опитат да оставят малко тетродотоксин, така че когато се консумира, усещането за изтръпване да премине през езика.
Западняците или обикновено търсачите на адреналин често опитват фугу само заради изживяването. И все пак, ако искате по-сигурен залог, Shimonoseki, град в Западна Япония, досега не е имало смъртни случаи, свързани с фугу, докато обикновено има около 100 смъртни случая годишно.
ГИГАНТСКА ЖАБА БИК

Гигантската намибийска жаба бик или гигантската пикси е доста деликатес в Намибия, често се консумира като празнично ястие, особено от хората на Овамбо.
Основният проблем с тези жаби бикове се крие в токсин, наречен Oshiketakata, открит в млади екземпляри.
Очевидно те са безопасни за ядене след „третия дъжд“ или когато има прекомерно грачене и размножаване.
Токсинът причинява болезнено уриниране, бъбречна недостатъчност и дори смърт.
Тези жаби, с размери малко под 10 инча, са най-големите в Намибия и ще ядат буквално всичко, което могат, от плъхове до влечуги и дори други жаби.
Жабите имат подобно на лопата парче на всяка пета за заравяне в земята с помощта на разместване, движение назад.
АКИ

Прочетете още: 15 ФАКТА ЗА KFC, ОТ КОИТО ЩЕ СИ ОБЛИЖЕТЕ ПРЪСТИТЕ >>>>
Ackee, или Blighia sapida, всъщност е националният плод на Ямайка и въпреки това е много опасен.
Проблемът възниква, когато плодът е неузрял, тъй като шушулките вътре съдържат отрова, наречена хипоглицин, но когато станат червени и се отворят естествено и плодът е напълно узрял, жълтите арили са безопасни за консумация.
Семената винаги са токсични, независимо от узряването, а консумацията на отрова Ackee причинява ямайска болест на повръщане, която може да доведе до смърт.
Научното наименование очевидно произлиза от моряка, който е отнесъл плода през 1793 г. от страната в Кралските ботанически градини в Кю, Англия, капитан Уилям Блай, а общоприетото име от западноафриканското име Akye fufo.
Ямайската болест на повръщане е обозначена за първи път през 1904 г. и, както споменахме по-рано, се причинява от Hypolgycin. Тази отрова е кръстена на начина, по който причинява хипогликемия, което е силно понижаване на нивата на кръвната захар.
Смъртността на един етап достига 80%, преди да бъдат намерени лечения. Сега процентът е много по-нисък; от 1989-91 г. имаше само шест смъртни случая.
ДЕЛО МАРТ

Това е меко сирене от овче мляко от Сардиния, което се оставя да ферментира непокрито по време на процеса на „узряване“, така че мухите да могат да снасят яйцата си вътре в сиренето.
Тези яйца са отговорни за ферментацията, или личинки вътре, за да бъдем точни.
Проблемът е, че когато червеите в сиренето са мъртви и бъдат погълнати, те могат да причинят тежко заболяване, като увредят чревните стени.
Casu Marzu е една от малкото храни, за които се препоръчва защита на очите; буболечките всъщност могат да скочат 6 инча нагоре, когато бъдат притеснени.
Сиренето всъщност се продава на италианския черен пазар, тъй като е забранено в Италия и в целия ЕС.
МАНИОКА

Маниоката е кореноплоден зеленчук, често известен като тапиока, особено в САЩ.
Коренът се отглежда предимно в Африка и Южна Америка.
Зеленчукът се използва за направата на много неща, включително брашно, яхнии, пудинги и дори сок.
Листата и корените са с високо съдържание на циановодород.
Маниоката може да се яде, но само ако е правилно приготвена.
След ориза и царевицата коренът от маниока всъщност има 3-то най-високо ниво на въглехидрати.
Маниоката наистина е джобното ножче на природата; освен че се използва за приготвяне на храна, може да се използва и за производството на биогориво етанол.
СЗО казва, че в Африка 1 на всеки 5 души, страдащи от отравяне с маниока, умира.
И така, ето го; разбира се, това не са всички отровни храни в света и редът им е особено труден за определяне, тъй като нивата на отрова или смъртност варират.
Но фугу определено е най-отровната, а останалите без съмнение са в топ 10.
Отровно е само началото на арсенала на убиеца, който се крие в нашите полета, гори и плантации. Има толкова много храни, които са опасни, но не са отровни.
Има дори множество ежедневни храни, които могат да бъдат отровни, поне в различна степен; това включва зелени картофи и, разбира се, гъби.
Така че сега направих всеки един читател, включително и себе си, параноичен; само не забравяйте да бъдете внимателни, когато става въпрос за нови храни!
Пази се; Потърси го в Гугъл!


