100 вкусни факта за шоколада

Дата: 22.02.2024
Ах, шоколадът, първата любов на всеки мъж, жена и дете, той е решение (колкото и временно) на всеки проблем, от разстройство и гняв до щастие и обожание.
Шоколадът наистина е едно от чудесата на света; в миналото е бил толкова високо ценен, че всъщност е бил използван като валута.
През 2014 г. продажбите на шоколад в САЩ са 21,1 милиарда долара, което само по себе си показва значението и търсенето на продукта.
Независимо дали е бял, млечен, тъмен или други по-редки сортове (всички ще бъдат разкрити по-късно), всеки обича да седне и да има квадрат или 10.
Тук ще разгледаме 100 вкусни факта за шоколада.
- В един момент Уинстън Чърчил е бил в опасност от нацистко убийство от експлодиращ шоколад.
- Ацтеките използвали какаовите семена като форма на валута.
- Монтесума II, император на ацтеките, изпивал над 50 чаши шоколад на ден.
- Освен млечните, тъмните и белите сортове, има рядък четвърти вид, известен като рус шоколад.
- Филмът „ Уили Уонка и шоколадовата фабрика “ е финансиран от Quaker Oats, за да промотира новия си бонбон Wonka Bar. Ето защо е кръстена така вместо заглавието на книгата „ Чарли и шоколадовата фабрика “.
- Джоузеф Фрай изобретил първото шоколадово блокче през 1847 г.
- Шоколадовата индустрия струва приблизително 110 милиарда долара годишно.
- Лентите на Млечния път не са кръстени на галактиката; те са кръстени на малцовите млечни шейкове, на които баровете трябваше да имат вкус.
- Три бара на мускетарите първоначално са били три парчета; шоколад, ванилия и ягода. Те преминаха само към един бар, след като цените на ягодите се повишиха.
- През 1947 г. стотици канадски деца стачкуваха и бойкотираха шоколада, след като цената на един шоколадов блок скочи от 5 на 8 цента.
- Бонбоните Andes се наричаха „Бонбоните на Andy’s“ на името на създателя Джордж Андрю Канелос, но беше променено, след като мъжете не искаха да купуват шоколадови бонбони на партньорите си с името на друг мъж.
- Проучване от 2013 г. установи, че миризмата на шоколад в книжарница прави клиентите с 22% по-склонни да купуват книги от всякакъв жанр и с цели 40% по-вероятно да купуват готварски книги или любовни романи.
- Най-голямото шоколадово блокче, което някога е тежало над 12 770 фунта (5 792 кг), създадено в Обединеното кралство в чест на 100- ия рожден ден на Торнтън.
- Най-ценното шоколадово блокче в света е 100-годишно блокче Cadbury’s. Продаден е за 687 долара на търг през 2001 г. Взет е при първата експедиция на капитан Робърт Скот до Антарктика.
- Шоколадовото мляко е изобретено в Ямайка. Твърди се, че ирландският ботаник сър Ханс Слоун за първи път е смесил шоколад с мляко в Ямайка в началото на 1700 г.
- Шоколадовото мляко е ефективна напитка за възстановяване след тренировка.
- Германската шоколадова торта има история с Германия. Наречен е на своя изобретател Сам Герман.
- По-тъмните шоколадови бонбони могат да съдържат толкова кофеин, колкото кутия Coca-Cola.
- Проучване в Лондон от 2004 г. установи, че 70% от хората биха дали паролата си за шоколадово блокче.
- Американците купуват 58 милиона + фунта (26 милиона + кг) шоколад на Свети Валентин, което е 5% от годишните продажби.
- Летище Брюксел е най-големият продавач на шоколад в света, като продава над 800 тона шоколад годишно.
- Повече от две трети от какаото в света се отглежда в Африка, а Кот д’Ивоар произвежда 33% от световното предлагане.
- Шоколадова река съществува през 1971 г. Известната шоколадова река от оригиналния филм Уили Уонка и шоколадовата фабрика е направена с 15 000 галона вода, смесени с шоколад и сметана. Реката се развали доста бързо поради сметаната и актьорите казаха, че воня.
- Международната организация за какаото казва, че средният британец, швейцарец или германец изяжда 24 фунта (11 кг) шоколад годишно.
- През 1930 г. Рут Уейкфийлд забърква парченца шоколад Nestle в тестото си за бисквитки, след като шоколадът й е свършил, докато прави шоколадови бисквити. Вместо това тя създава бисквитки с парченца шоколад и по-късно продава идеята на Nestle за доживотен запас от шоколад.
- Lays продава лимитирани количества чипс, покрити с млечен шоколад, за които се казва, че имат „солено-сладка комбинация, заедно с текстурния контраст на топъл разтопен шоколад и хрупкав чипс“.
- Средното шоколадово блокче съдържа фрагменти от насекоми. Американската администрация по храните и лекарствата казва: „Всичко повече от 60 парчета насекоми на 100 грама шоколад се отхвърля.“
- Крадец открадна скъпоценни камъни на стойност 28 милиона долара през 2007 г., след като спечели доверието на пазачите в банка в Антверпен, като им предложи многократно шоколад.
- 1 на всеки 200 работници, или около 17 000 души в Белгия, работят в производството и рекламата на шоколад.
- Един шоколадов чипс дава на възрастен достатъчно хранителна енергия, за да измине 150 фута. Около 35 парченца шоколад са достатъчни за една миля, или 875 000 парченца ще ги отведат около света.
- За производството на половин килограм какао е необходима цялата едногодишна реколта от едно дърво.
- Човекът, който създаде чашата с фъстъчено масло на Reese, беше фермер на име Хари Бърнет Рийз, който беше бивш бригадир на корабоплаването и млекопроизводител на Milton S. Hershey, основателят на шоколада Hershey’s.
- Terry’s произвежда над 350 милиона шоколадови портокалови сегменти годишно.
- По време на управлението на ацтеките роб може да бъде купен за 100 какаови зърна.
- 1 от 7 15-24 годишни твърдят, че животът без шоколад не си струва да се живее.
- Най-голямата шоколадова скулптура, правена някога, е великденско яйце с височина 10 фута и тежащо 4484 фунта (2034 кг) в Мелбърн, Австралия.
- Син опакован шоколад не се продава в Шанхай или Хонконг, тъй като китайците свързват синьото със смъртта.
- Първите какаови дървета са открити в басейна на река Амазонка и венецуелските и колумбийските Анди.
- През 1991 г. в Барселона е направен модел на шоколадов кораб с размери приблизително 42,5 фута дължина, 28 фута височина и 8 фута ширина.
- На 14 февруари японките подаряват шоколадови сърца на любимите си хора . Мъжете месец по-късно връщат жеста на белия ден на „Howaito“.
- В оригиналния филм „Психо“ кръвта в известната сцена под душа всъщност беше шоколадов сироп.
- Продажбите на шоколад през 2014 г. са 21,1 милиарда долара.
- На 6 декември , по време на празника на Свети Никола, децата в Холандия оставят своите сабота навън през нощта, за да може Дядо Коледа да ги напълни с шоколадови пари.
- 7 юли е Националният ден на шоколада в Обединеното кралство, денят, когато шоколадът е донесен за първи път в Европа на 7 юли 1550 г. Някои приписват на Христофор Колумб този подвиг през 1504 г.
- Международният ден на шоколада се празнува на 13 септември , а някои празнуват Националния ден на горчивия шоколад с бадеми на 7 ноември .
- Милтън Хърши, създателят на The Hershey Chocolate Company, започна своята империя в бонбони. Той основава първата си компания, The Lancaster Caramel Company, на 30 години.
- 5 тона шоколад са достатъчни, за да се направят 28 000 шоколадови портокали Terry’s Chocolate.
- Daniel Peter създава млечния шоколад в Швейцария през 1875 г., след като смесва шоколад с кондензирано мляко след осем години опити и грешки.
- Приготвянето на шоколад отнема около 400 зърна, за да се направи един килограм шоколад.
- Какаовите дървета могат да живеят до 200 години, но дават жизнеспособни какаови зърна само за 25 години от живота си.
- Най-голямата кутия шоколадови бонбони в света тежеше 2002 фунта (908 кг). Произведено е в Чикаго, САЩ, и съдържа монетни дворове Frango.
- Има 2 вида какаови дървета. Повечето шоколад идва от зърна Forastero, за които се твърди, че са по-лесни за отглеждане, но зърната Crillo правят много по-вкусен шоколад.
- Шоколадът To’Ak е един от най-скъпите шоколадови бонбони в света. Всяко блокче от 50 грама (1,7 унции) е в ръчно изработена дървена кутия от испански бряст, индивидуално гравирана с номера на блокчето.
- Шоколадът е единственото годно за консумация вещество, което се топи около 93° F, малко под телесната температура, което го кара да се топи лесно на езика ви.
- Повече от два пъти повече жени, отколкото мъже, ядат и жадуват за шоколад.
- Доказано е, че желанието за шоколад не може да бъде задоволено от нищо друго освен от самия шоколад.
- Шоколадът има ефект на лек антидепресант, като повишава нивата на серотонин и ендорфин в мозъка.
- Въпреки че не е научно доказано, шоколадът се смята от мнозина за афродизиак.
- Шоколадовата фабрика на Дан предлага бургер с бекон, покрит с шоколад – и очевидно не е толкова лош!
- Какаовото масло е страничен продукт, получен от смачкване на печени какаови зърна. Освен в шоколада, той се използва и в козметични продукти, включително масажни масла и козметика за кожа. Това е една от най-стабилните, силно концентрирани естествени мазнини и тъй като се топи при малко под средната телесна температура, лесно се разтваря в кожата, идеално за овлажняващи кремове и други продукти.
- Въпреки че е с високо съдържание на мазнини, шоколадът изглежда не повишава холестерола в кръвта.
- Америка консумира почти 50% от шоколада в света.
- Ако всички кюлчета Toblerone, продавани всяка година, бъдат поставени един до друг, те ще се простират на 62 000 км (38 525 мили), което е по-дълго от обиколката на Земята.
- Количеството шоколад, което една страна яде средно, е свързано с броя на Нобеловите лауреати, които страната е произвела.
- През 2009 г. в световен мащаб са били консумирани 7,2 милиона тона шоколад.
- В епохата преди Колумбия възможните вкаменелости на динозаври са били смлени и смесени с шоколад.
- Червените M&M са сред най-популярните днес, но през 1970 г. те бяха заменени с оранжеви парчета за почти десет години. Това е резултат от проучване, което твърди, че червената хранителна боя е свързана с ракови заболявания.
- Шоколадът ви дава по-интензивен умствен прилив и кара сърцето ви да бие повече от целувката.
- Hershey’s Kisses са кръстени на звука на целувка, който издава отложеният шоколад, когато пада от машината върху конвейерната лента.
- Hershey’s произвежда 70 милиона целувки на ден и достатъчно годишно, за да направи линия от целувки от 300 000 мили (около 483 000 км).
- Когато шоколадът е покрит с бял слой на петна, той е „разцъфнал“. Това се дължи на това, че молекулите на мазнините (какаовото масло) в шоколада с течение на времето се издигат на повърхността и рекристализират. Разцъфналият шоколад все още е годен за консумация, но ще бъде сух и по-малко ароматен.
- Ben & Jerry’s направиха първия сладолед от бисквитено тесто след предложение на таблото за предложения за вкусове на магазина си.
- Шоколад и чили е добре позната комбинация, но Firebox направи крачка напред, произвеждайки „шоколад с чили за мигновено съжаление“, в който се съдържат 6,4 милиона екстракт от чили Scoville.
- Наполеон винаги носеше шоколад със себе си; той го ядеше винаги, когато имаше нужда от енергиен тласък.
- Една какаова шушулка ще съдържа около 42 зърна.
- Повече от 7 милиарда шоколадови парченца се изяждат годишно.
- Американският автор Робърт Кормие написа роман, наречен „Шоколадовата война“; поради естеството си, книгата се появи в „Топ 100 забранени/оспорвани книги през 2000-2009 г.“ на Американската библиотечна асоциация.
- Световното производство на какао в момента се прогнозира да намалее за трета поредна година; Производството за 2015/16 се очаква да бъде 4,1 милиона тона срещу производство за 2014/15 от 4,2 милиона тона. 2013/14 производството е 4,3 милиона тона.
- Едно какаово дърво отнема почти година, за да произведе достатъчно шушулки, за да направи 10 блокчета Hershey с нормален размер.
- Шоколадът има 3 пъти повече вкусови съединения от червеното вино; червеното вино има само 200, докато шоколадът има 600.
- Дървото, от което се произвежда шоколадът, се нарича Theobroma cacao, което означава „храна на боговете“.
- За да умре от теобромин, отровно съединение, намиращо се в шоколада, човек с тегло 12,5 стомана (80 кг) трябва да изяде около 12,5 фунта (5,7 кг) неподсладен черен шоколад или 6,2 стомана (40 кг) млечен шоколад.
- Твърди се, че древните маи са първите, които обикновено отглеждат какаови дървета и пият шоколад. Ацтеките трябваше да търгуват за какао, тъй като не можеха да отглеждат дървета.
- Думата „шоколад“ произлиза от ацтекското „xocoatl“, горчивата, пикантна напитка на базата на какаови зърна.
- Шоколадът се е консумирал не като твърдо вещество, а като течност през 90% от историята му.
- Най-големият шоколад, правен някога, е в Холандия; шоколадовият марципан отне 3 дни и тежи 4078 фунта (1850 кг).
- Деветдесет процента от какаото в света се отглежда в малки семейни ферми под 12 акра (4047 кв. метра).
- През 2006 г. в световен мащаб са изтъргувани над 6,5 милиона тона шоколад.
- Съществуват рецепти за супа с шоколад и калмари, комбинацията изненадващо изглежда, че има само 1 човек, достатъчно смел, за да я опита; дадоха му 4 звезди.
- През 17 век в Мексико някой е починал от шоколад. В шоколада беше инжектирана отрова, която уби испански епископ, който забрани консумацията на шоколад по време на църковни служби.
- Шоколадът съдържа триптофан, който ни прави много щастливи. Триптофанът (намиращ се също в пуйки) влияе върху нивата на ендорфин в мозъка и повишава серотонина, причинявайки еуфория.
- Чистото какао може да помогне за предотвратяване на кариес. Естествено срещащите се химикали в какаовите зърна се борят с вредните бактерии в устата.
- Европейците консумират около 40% от шоколада на планетата.
- Производителите на шоколад по света използват около 20% от световните реколти от фъстъци и 40% от всички отглеждани бадеми.
- Шоколадът всъщност вдъхнови микровълновата печка. Пърси Спенс, учен, работещ върху радар от Втората световна война, обичаше шоколад. Когато бил близо до магнетрон, той забелязал, че един шоколадов блок в джоба му се е разтопил. Той разбра, че магнетроните могат да се използват за бързо затопляне на храна и откри микровълновата фурна.
- Преяждането с шоколад без захар действа като силно слабително. Във фабриката на един производител има кофи с дефектни шоколадови бонбони. Всяка кофа има знак, предупреждаващ служителите за последиците от прекомерната консумация.
- Cadbury World е на мястото на фабриката Cadbury, създадена от Ричард и Джордж Кадбъри през 1879 г.
- През 1929 г. шоколадът става вторият най-голям продукт на Нестле.
- Ричард Кедбъри, синът на основателя на Cadbury Джон Кедбъри, прави първата кутия шоколадови бонбони във формата на сърце през 1861 г. за Свети Валентин.
- Уилям Кадбъри (внук на Ричард Кадбъри, основателят на Cadbury) поръчва дизайна на логото на Cadbury в Париж през 1905 г. от френския дизайнер Джордж Ориол.
Прочетете още: 30 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА МАКАРОНЕНИТЕ ИЗДЕЛИЯ >>>>
И така, ето го; както казах по-рано, шоколадът наистина е едно от чудесата на света, което кара хората да правят всякакви неща в търсене на примамливата субстанция.
Шоколадът е незабавен източник на желание и щастие и въпреки това е бил използван дори за убиване!
Независимо дали става въпрос за една от големите производители на шоколад, по-малък занаятчийски магазин за шоколад или висок клас, висококачествен доставчик, който ви доставя вашето решение, просто помнете колко много работа се влага във всяко парче от топящата се в устата доброта .
