Факти за сиренето Горгонзола

Дата: 14.01.2024
Горгонзола е вид сирене, което се произвежда от необезмаслено краве мляко, а понякога и от козе мляко.
Все пак има тенденция да бъде по-твърдо и по-солено от козе мляко.
Gorgonzola е кръстен на село, което някога е било извън Милано, но сега наистина е град в града.
Този вид сирене датира чак от 879 година, което беше много отдавна!
Зелената и синя плесен се появяват неволно през 11-ти век, в сиренето има повече зелена плесен, отколкото синя.
Преди това е било известно като подобно на сирене, наречено Panerone, което се прави в Ломбардия.
По време на процеса на стареене на сиренето, металните пръти се врязват и издърпват обратно, което създава дихателни пътища, които позволяват на плесента да причини странния модел на жилки.
Горгонзолата обикновено отлежава между три и четири месеца. Сиренето често се продава в опаковка от фолио.
„Горгонзолата се смята за една от най-добрите в света по рода си. Лондонската фондова борса е наречена „залата Горгонзола“ поради зеленикавия мрамор, използван в нейния интериор.“
Ако някога намерите приложение на тази информация, тогава ще бъда абсолютно изумен!
