Как да си направим вино в пет стъпки

Дата: 12.05.2024
Съдържание:
Случвало ли ви се е да помиришете чаша вино и да бъдете очаровани от аромата?
Ако искате да научите как се прави вино, ето всички факти, от които се нуждаете.
Производството на вино е естествен процес, който изисква малко човешка намеса. Има пет стъпки за приготвяне на добро вино и ето ги:
ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА
Гроздето, използвано за производство на вино, се отглежда в лозя, обикновено в топъл климат.
Това е така, защото плодовете произвеждат надеждно количество захар, за да се получи достатъчно алкохол и да се запази напитката.
Не много други плодове имат необходимите киселини, необходими за производството на вино, което прави гроздето естествени и стабилни компоненти.
Когато узреят се берат.
Това може да се направи механично, но повечето места предпочитат да го правят на ръка. Това е така, защото машината може да бъде твърде груба и много от гроздето могат да бъдат повредени.
Когато цялото грозде бъде събрано, гроздовете ще бъдат сортирани, като се отстранят всички, които са повредени или натъртени.
НАТРОШАВАНЕ И ПРЕСОВАНЕ
Традиционно мъжете и жените са изпълнявали танца на жътвата в големи бъчви.
Плодовете ще бъдат смачкани под краката, освобождавайки соковете, които са от съществено значение за производството на вино.
Тази романтична представа и традиция са изгубени с въвеждането на машини, които спестяват време.
Някои винопроизводители позволяват процеса на ферментация естествено да разруши кожата. Някои машини за пресоване също могат да правят това с по-бърза скорост, увеличавайки производителността.
За да се направи бяло вино, гроздето се пресова и кожата се отстранява веднага, така че сокът се отделя и задържа.
При производството на червено вино кората остава в контакт с плода, за да задълбочи оцветяването му и да засили вкуса и аромата му.
ФЕРМЕНТАЦИЯ
Естествената ферментация може да започне между шест и дванадесет часа след пресоването.
Някои контейнери се оставят оголени на въздуха, където дивите дрожди могат да се смесят и да ускорят процеса.
Процесът продължава, докато захарта се преобразува напълно и се получава сухо бяло вино.
Ферментацията е от десет дни до месец.
Прочетете още: КРАТКА ИСТОРИЯ НА FANTA >>>>
ИЗЯСНЯВАНЕ
Виното може да се прелива от резервоар в бъчва, бъчва в решетка.
Ако някакви твърди вещества (известни също като кюспе) останат от процеса на ферментация, те се изхвърлят и понякога се използват в остатъчната храна, давана на селскостопанските животни.
Стерилните филтърни подложки премахват всякакви признаци на живот във виното.
Понякога се добавят твърди частици, които хората вярват, че ще премахнат останалия живот във виното.
ОТЛЕЖАВАНЕ И БУТИЛИРАНЕ
Веднъж поставени в бутилки, те се етикетират и изпращат до магазини или къщи, където се предоставят на широката общественост.
Отлежаването е, когато бутилката се съхранява за дълъг период от време, когато стойността на цената се увеличава.
Стареенето може да се извърши и в резервоари, овали или барици. Интересното е, че процесът може да се пренесе в собствения ви дом, с комплекти за производство на вино, лесно достъпни от супермаркети и специализирани магазини.
