Национален ден на оризовия пудинг – 9 август

Дата: 13.11.2023
Съдържание:
Дали го обичате, или мразите, оризовият пудинг получи свой национален празник на 9 август.
Националният ден на оризовия пудинг е възможност за почитателите на оризовия пудинг да отпразнуват този вкусен десерт.
Популярен в кухнята на хиляди хора по света, оризовият пудинг се е превърнал в любимо сладко изкушение след вечеря.
През годините той дори си е проправил път в религиозната и литературната култура, като е присъствал в стихотворения, романи и религиозни истории.
Но независимо от причините, поради които обичате (или не обичате!) това ястие, Националният ден на оризовия пудинг е вашият шанс да го приемете.
Защо да не използвате този ежегоден ден, за да запознаете приятелите си с любимия си пудинг или да се насладите на самостоятелна купа само за себе си?
История на Националния ден на оризовия пудинг

Историците не са единодушни дали оризовият пудинг произхожда от Китай или от Индия.
И в двете страни оризът е основен елемент от диетата, така че е лесно да се разбере как някоя от тях би могла да измисли оризовия пудинг.
Според сведенията в най-ранните си дни той е бил наричан по-скоро оризова „каша“ или „потап“, отколкото пудинг. Оригиналната рецепта е почти идентична с тази, която се използва днес за перфектния кремообразен оризов пудинг.
Оризът се смесва с вода, мляко или сметана, след което се загрява – чрез варене или печене – и се получава оризов пудинг.
Смята се, че Тюдорите също са се наслаждавали на оризов пудинг и са вярвали, че той е полезен при храносмилателни проблеми. До XIX в. се е смятало, че оризовият пудинг има лечебни свойства.
През вековете той се превръща в толкова популярно ястие, че почти всяка страна го приема.
Всъщност известни автори като Чарлз Дикенс и Джейн Остин дори го споменават в някои от най-известните си романи.
В света на поезията оризовият пудинг заема специално място благодарение на автора на „Мечо Пух“ А. А. Милн, който написва стихотворение, озаглавено „Оризов пудинг“. Публикувано през 1924 г., то е сред най-обичаните произведения на писателя.
Как да празнуваме Деня на оризовия пудинг?

Организирайте парти с оризов пудинг.
Познавате ли други хора, които са толкова луди по оризовия пудинг, колкото и вие? Организирайте парти с оризов пудинг и покажете творческите си умения или поканете приятелите и семейството си да направят същото.
Ако сте състезателни, знаете какво да направите – превърнете го в състезание!
Споделете любимите си продукти в социалните мрежи.
Можете да споделите любимите си рецепти за оризов пудинг, собствените си творения или всичко друго, което обичате в оризовия пудинг, в социалните медии.
Опитайте оризов пудинг по различен начин.
Ако обикновено се придържате към една форма на консумиране на оризов пудинг, променете я за този ден и опитайте нещо ново!
Можете да изберете оризов пудинг за закуска или да премахнете подсладителя и да го направите като гарнитура към вечерното си хранене.
Често задавани въпроси за Националния ден на оризовия пудинг

Как се приготвя оризов пудинг?
Оризовият пудинг се приготвя по различни начини в зависимост от страната и културата. Обикновено той се приготвя чрез смесване на ориз с мляко или сметана и добавяне на подправки и подсладители. Сместа се сварява и след това може да се консумира гореща или да се остави да изстине.
Кои са най-популярните съставки на оризовия пудинг?
Ако търсите вдъхновение за оризов пудинг, има много съставки, от които да избирате. Някои от най-популярните включват сушени плодове, ядки, захар, мед, канела, сироп и лимонов сок.
Има ли традиции в приготвянето на оризов пудинг?
В Швеция оризовият пудинг е популярно ястие по Коледа. Традиционно в пудинга се скрива бадем, като се смята, че човекът, който го изяде, ще се ожени през следващата година.
6 факта за оризовия пудинг

- Рекордно голямата порция оризов пудинг е тежала над 2000 кг, сервирана в Индия през май 2015 г.
- Смята се, че последното хранене на Гаутама Буда е било купичка оризов пудинг, приготвена от момиче на име Суджата.
- От средата на 1900 г. хората в Северна Америка разширяват рецептите си за оризов пудинг. Вместо да се вдъхновяват от европейските култури, сега има повече рецепти от Азия, Латинска Америка и Близкия изток.
- В миналото в някои страни оризовият пудинг се печел, за да се получи торта. Тази рецепта все още се спазва в някои страни, особено по Коледа.
- През 2003 г. в Ню Йорк е открит ресторант, посветен специално на различните видове оризов пудинг.
- Оризовият пудинг има богато наследство и история по целия свят, което е достатъчно добра причина всеки да го опита!
На 9 август тази година имате възможност да отпразнувате всички чудеса на оризовия пудинг и хората, които са го усъвършенствали през вековете.
