Чистата скара приготвя храната по-добре и по-бързо – ето как да я почистите

Дата: 15.11.2023
Съдържание:
Вашата външна скара ли е вашият помощник през лятото? Ако е така, вероятно редовно се обръщате към него, тъй като можете да намерите много ползи в грила. Той е ефективен, забавен и ароматен начин за готвене – и често води до по-малко бъркотия, отколкото използването на печката. Този уред обаче все пак изисква известна поддръжка.
Въпреки че високата температура на грила убива дебнещите хранителни патогени, важно е да го поддържате чист, за да подобрите работата му и да удължите живота му. „Колкото повече барбекю отпадъци има по грила, толкова по-трудно е горещият въздух да се движи из вътрешността му“, казва специалист, до който се допитахме, главен майстор на грил. Това пречи на грила да се нагрява бързо – и означава, че няма да е толкова горещ, колкото ви е необходимо.
Казано по-просто: чистата скара приготвя храната по-добре и по-бързо. Нашият експерт по печене на скара споделя как точно да почиствате вашето BBQ в градината си и да я поддържате в готовност да работи по най-добрия начин.
Месечният график за поддръжка и почистване ще ви помогне да удължите живота на скарата в зависимост от това колко често я използвате. Газовите грилове, гриловете на дървени въглища и електрическите грилове трябва да се почистват веднъж или два пъти месечно. Тази честота се увеличава през лятото, когато печем повече на скара: „Доброто правило е да почиствате грила си на всеки пет до седем готвения“, обясняват експертите. Гриловете на пелети обаче трябва да се почистват след всяка употреба.
Какво да почиствате всеки път, след като използвате грила?
Има няколко неща, които трябва да отбележите в списъка за поддръжка всеки когато печете на скара. Преди всяка употреба трябва да отстранявате пепелта и старите дървени въглища от дъното на купата, за да предотвратите натрупването им. (Уверете се, че дървените въглища са напълно угасени, преди да се заемете с тази задача.) При газов грил изпразнете улавящата паница или тава от всякакви мазнини или остатъци от храна, за да предотвратите пожари или препълване.
Определете вида и материалите на вашата скара
Първо: Определете вида на грила (на дървени въглища, газ или пелети) и материала на повърхността му. Макар че методите за почистване на всички видове грил са сходни, вътрешните и външните им материали определят вида на необходимите консумативи за почистване. „Винаги използвайте правилния препарат за почистване на повърхности“, потвърждават специалисти. Прочетете етикетите на разтворителите за почистване, за да разберете по-добре върху кои повърхности трябва да се използват – и се пригответе да имате няколко варианта на разположение. „Искате да използвате специфични почистващи препарати за повърхности за храна за вътрешността на грила и специфични почистващи препарати за външната страна на грила“, казват още експертите.
Събиране на материали
- Четка за скара
- Препарат за почистване на повърхности или сапун за съдове
- Леко почистващ тампон
- Препарат за почистване на неръждаема стомана
- Микрофибърна кърпа
- Ръкавици
Защитете ръцете си
Преди да започнете, защитете ръцете си (специалистите винаги препоръчват да носите ръкавици при почистване). „Димът, мазнината и други петна от барбекюто трудно се отстраняват от ръцете и дрехите, така че използването на гумени ръкавици ще улесни живота ви“, казват те.

Как да почиствате грила си стъпка по стъпка
Стъпка 1: Почистване на вътрешността
За вътрешните порцеланови повърхности използвайте мек тампон за почистване и сапун за съдове или препарат за почистване на повърхности; външните порцеланови повърхности трябва да се почистват с хартиени кърпи и препарати за почистване на повърхности. Лекият сапун за съдове помага да се намалят някои от мазнините и замърсяванията както от вътрешната, така и от външната страна на порцелановия грил – така че ако петната по външната повърхност не се махат, измийте ги със сапун.
За да постигнете най-добри резултати, не пръскайте повърхностите с разтворители за почистване и не ги избърсвайте твърде бързо след това. Винаги трябва да давате на почистващите препарати няколко минути, за да атакуват мазнините и налепите, и след това да избършете.
Стъпка 2: Почистете външната част
За външния вид на грила от неръждаема стомана първо нанесете почистващ препарат за неръждаема стомана, а след това полирайте с помощта на микрофибърна кърпа. Никога не използвайте хартиени кърпи за този материал, тъй като това може да доведе до драскотини.
Професионален съвет: По време на почистването не забравяйте да се движите по посока на неръждаемата стомана, което също ще помогне за минимизиране на драскотините.
Не забравяйте да използвате покривало за грил. „Използването на капак, който да предпазва грила от атмосферните влияния, също ще помогне за удължаване на живота му“, съветват специалистите.
Стъпка 3: Почистете решетките на грила
Решетките за готвене извършват тежката работа през сезона на грила. Специалистите препоръчват да почистите решетките от остатъци от храна, когато грилът е горещ, веднага след предварителното загряване.
Лесно е да го превърнете в част от рутинната си програма за грил. „Най-добрият начин да почистите всяка повърхност, върху която печете, е да загреете грила до 500-600 градуса за 10-15 минути и да използвате четка за грил“, допълват още те. Почистването с четка на всички излишни остатъци надолу и извън грила помага да се предотврати залепването на храна в бъдеще. Всички останали почиствания трябва да се извършват, когато грилът е хладен на допир.

Често задавани въпроси относно почистването на скарата и грила в градината
1.Трябва ли да почиствате скарата, когато е гореща или студена?
И двете. За някои части от процеса на почистване е необходимо да загреете грила, но за други да го оставите да изстине. Почистването на решетките на грила се извършва най-добре, когато решетките са горещи. Всички останали почиствания трябва да се извършват само когато грилът е напълно изстинал.
2. Безопасно ли е почистването на скара с оцет?
Да. Използването на бял оцет за почистване на скара е напълно безопасно – и ако това е единствената почистваща течност, която имате под ръка, е напълно приемливо да се използва. Лесна рецепта за универсално почистване с оцет, която можете да използвате, е смесването на 2 части оцет с 1 част вода в бутилка с пулверизатор.
3. Трябва ли да намазвате грила с масло, след като сте го почистили?
Омасляването на решетките на грила помага за създаването на незалепваща повърхност за храната по време на готвене. Това не е напълно необходимо, но ако искате да го направите, просто потопете навита хартиена кърпа в олио и с помощта на щипци прокарайте хартиената кърпа по решетките на грила, така че олиото да се разнесе равномерно по тях.
