24 април – Национален ден на ,,прасета в одеяло“

Дата: 08.11.2023
Съдържание:
Националният ден на ,,Прасета в одеяло“ е пълен с вкусни лакомства на базата на колбаси. Но откъде идва традицията и какво представляват прасетата в одеялото?
В тази статия ще разгледаме откъде произлиза празникът и какво се използва за приготвянето на тази месна наслада.
Прасета в одеяло са глобално вкусно ястие

Прасета в одеяла имат много форми и много имена.
Ако имате изображение на малки прасенца, увити на топло в уютни одеяла, тогава мислите за грешното нещо. Като цяло прасета в одеяла се отнасят за всяка форма на свинска наденица, увита в тесто или други меса. В САЩ например, прасета в одеяла се отнасят за хот-дог или виенски колбаси, увити в тесто за бисквити или кроасан.
Наричат се още „франки в одеяло“ или „франки в заготовки“. Това са малки коктейлни колбаси или чиполати, увити в бекон.
Други имена за прасета в одеяла са „увити колбаси“ и „прасета в кожи“.
В Мексико прасетата в одеяла се наричат „Салчитако“.
В Германия те се наричат „Würstchen im Schlafrock“, което означава наденица в пеньоар.
Китай има своя собствена вариация, наречена Lap Cheong Bao.
Прасета в одеяло произхождат от Европа

Храната на базата на колбаси Pigs in a Blanket е видяна за първи път в Европа. През 1600 г. видовете месо, затворени в тесто, стават обичайни за работниците на полето във Великобритания. Смята се, че името идва от Централна Европа от страни като Германия, Словакия и Чехия. За първи път името се появява в САЩ през 1957 г. в книгата с рецепти на Бети Крокър „Готвене за деца“. Не е известно точно кой е изобретил прасета в одеяла, тъй като вариациите съществуват от стотици години по целия свят.
Кога се празнува?

Все признат ден за празник на ястието е 24 април. Но, не само ние в Европа обичаме това ястие. Обединеното кралство също го прави. В Обединеното кралство обаче Националният ден на свинете в одеялото е на 12 декември и не е регистриран национален ден. Това е така, защото в Обединеното кралство прасетата в одеяла често се ядат заедно с печена пуйка и по-специално те се сервират като част от коледната вечеря.
За първи път този празник беше отбелязан през 2013 г. Това беше част от маркетингова кампания на онлайн месаря Farmison & Co, за да помогне за продажбата на техните прасета в одеяла точно преди Коледа.
Прасета в одеяла са обичани по целия свят и всяка страна има свой собствен вариант. По същество всички те се състоят от свинска наденица, която се увива и след това се пече във фурна.
Въпреки че националният празник варира в различните страни, всеки обича да празнува тази вкусна храна.
