13 забавни факта за захарта

Дата: 20.08.2024
Колко наистина знаете за захарта?
Различни проучвания за захарта постоянно установяват, че хората имат някои погрешни схващания за захарта.
Проверете собствените си знания за захарта тук с тези забавни факти за захарта.
Захарта се намира във фибрите на всички растения като страничен продукт от процеса на фотосинтеза. Захарта се среща естествено в плодовете, млечните продукти, зърнените храни и зеленчуците.
Захарта се намира само в достатъчно високи концентрации от две растения, за да се направят захарни кристали за храна: захарна тръстика и захарно цвекло.
Въглехидратите могат да бъдат получени от три различни източника: захар, фибри и нишесте. Въглехидратите са необходими за оцеляването на хората и животните като градивни елементи на клетките.
Противно на това, което много хора вярват, има само 15 калории в една чаена лъжичка захар, които могат да бъдат изгорени за 15 минути просто чрез общуване с други хора.
Научете повече: 15 интересни факта за бонбонените бастунчета >>>>
Захарта не кара човек да напълнява. Консумирането на твърде много калории е това, което кара човек да наддава на тегло, независимо къде се намират калориите.
Захарната тръстика е вид трева, роден в Югоизточна Азия. Има 37 различни вида захарна тръстика и всички те се кръстосват помежду си.
Според Организацията по прехрана и земеделие към ООН, захарната тръстика е най-голямата култура в света. 168 милиона тона захар са произведени по света през 2011 г. 80% от световното производство на захар идва от захарна тръстика, докато останалите 20% идват от захарно цвекло.
Преди захарта да стане по-широко достъпна през 18-ти век, обикновените хора разчитаха на меда за подслаждане на храни.
Христофор Колумб е първият човек, донесъл захарна тръстика в Новия свят.
Кафявите захари съдържат повече витамини и минерали от гранулираните захари (бели трапезни захари), според хранителната информация, посочена в базата данни за хранителни вещества на USDA.
Що се отнася до храната, има два вида захар: добавена захар и естествено срещаща се захар. Тялото не може да направи разлика между двете, защото те имат еднакъв химичен състав.
Етикетите върху хранителните опаковки включват както добавени, така и естествено срещащи се захари, докато списъците с съставки включват само добавени захари. Добавените захари обикновено са естествени подсладители, различни от гранулирани захари.
Според TotalHealth мъжете и жените трябва да консумират различни количества захар. Жените трябва да ограничат консумацията на захар до 6 ч.л. на ден, докато мъжете могат да ядат до 9 ч.л. захар на ден.
