10 забавни факта за брюкселското зеле

Дата: 21.05.2024
Съдържание:
Всяка година от най-ранна възраст много от нас са принудени да седнат и да ядат брюкселско зеле – зеленчук, който почти всяко дете и дори много възрастни ненавиждат.
Но защо ги мразим толкова много?
Дали просто начинът им на готвене или нещо научно е причината за чистата ни омраза към кълновете?
Тук ще разгледаме 10 факта за това зелено чудо от енергия до генетика и много повече!
ГЕНЪТ НА БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ
Бихте ли повярвали, че всъщност има генетична причина, поради която вие и вашето семейство може да обичате кълнове, докато партньорът ви и свекърите ви мразят малките зелени газови бомби?
Всичко се свежда до ген: TAS2R38, който контролира дали вкусваме химическия PTC.
Това е химикалът, отговорен за вкуса на горчивина.
Обикновено този отвратителен химикал не се намира в човешката диета за щастие, но съществува в кълнове и други подобни храни.
След като този ген е основан през 30-те години на миналия век, основателят провежда експеримент, за да види дали хората притежават гена.
Той би могъл (с голям успех) да идентифицира тези, които са го имали или не, просто въз основа на това дали са свързани, доказвайки, че това е генетично засегнато.
Въпреки че генът е открит през 30-те години на миналия век, конкретният ген всъщност не е идентифициран до 2003 г.
СВЕТОВНИ РЕКОРДИ ЗА БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Както при всичко в света в наши дни, има набор от световни рекорди, посветени на брюкселското зеле.
Знаете ли, че през 2008 г. шведът на име Линус Урбанец постигна рекорда за свиване на стомаха, като изяде 31 кълна за 60 секунди!
Тъй като всеки трябваше да бъде набоден и погълнат поотделно, той спечели титлата „най-много кълнове, консумирани за 1 минута“.
През 2013 г. в град Редич в Обединеното кралство кълновете изиграха огромна роля в съставянето на „най-голямата коледна вечеря в света“.
С тегло над 21 фунта (9,5 кг), този коледен обяд беше направен в Duck Inn и използваше 25 кълна – над 6 препоръчителни порции кълнове!
ПРОИЗВОДСТВО НА БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
Що се отнася до САЩ, годишното производство възлиза на удивителните 32 000 тона, като най-големият производител на кълнове е Калифорния, следвана от Вашингтон и Ню Йорк.
Ако погледнете към Европа, те издухват производството на САЩ, като огромните 82 000 тона се произвеждат само във водещата на европейския пазар нация Холандия.
През 2017 г., поради необичайни температури, растенията за кълнове в Обединеното кралство скочиха нагоре и навън, произвеждайки така наречените „чудовищни кълнове“.
Тези чудовищни кълнове бяха над два пъти по-големи, тежащи средно 35 g всеки в сравнение с нормалните 15 g!
Разбира се, децата в Обединеното кралство се зарадваха на мисълта за по-големи кълнове на обяда.
ЛОША МИРИЗМА И ВКУС

Както всички добри готвачи знаят, варенето на кълновете до един инч от живота им оставя сива, подгизнала и като цяло неприятна миризма, но откъде идва миризмата?
Просто казано: това е сяра. Но по-конкретно, миризмата всъщност се причинява от съединението глюкозинолат синигрин, което съдържа сяра.
Кълновете на училищна вечеря бяха най-лошите заради ужасната си миризма.
И никой не описва това по-добре от колумниста Дейв Бари, който каза: „Ние, децата, се страхувахме от много неща в онези дни – върколаци, зъболекари, севернокорейци, неделно училище – но всички те бледнееха в сравнение с брюкселското зеле.“
НАЙ-ДЪЛГОТО И НАЙ-ТЕЖКОТО БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
Най-лошият кошмар на всяко дете винаги е била мисълта за гигантски кълнове в чинията му, особено ако семейното правило е, че не можете да ставате от масата, докато чинията не е чиста.
Но кой беше най-големият, най-дебелият и най-тежкият кълн в реалността?
През 1992 г. е увенчан най-тежкият кълн. Този гигант тежи смайващите 18 фунта 3 унции (8,3 кг)!
Но какво да кажем за най-дългия?
През 2000 г. двойка от САЩ успява да отгледа растение с кълнове, което се измерва на удивителните 9′ 3” – това е 2,8 метра!
ЗДРАВОСЛОВНО СЪДЪРЖАНИЕ НА БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ

Прочетете още: КАК ДА СИ НАПРАВИМ ВИНО В ПЕТ СТЪПКИ >>>>
Консумирането на 1 чаша кълнове всъщност ще осигури цели 195% от дневната ви препоръка за витамин К и 125% от витамин С.
С чаша варено брюкселско ястие ви осигурява впечатляващите 11 g въглехидрати и 4 g протеин.
Ако изберете най-разпространения метод за готвене на кълнове, който е варенето на кълновете на пара, това всъщност може да има свойства за понижаване на холестерола.
Парата кара влакнестите части на кълновете да се придържат към жлъчните киселини, което означава, че те могат лесно да отделят тези киселини.
Това всъщност може да понижи нивата на холестерола.
Според проучване, около 1 и 1/4 чаши кълнове всъщност могат да помогнат за защитата на ДНК в нашите бели кръвни клетки.
Това става чрез блокиране на определени ензими.
ЕНЕРГИЙНО СЪДЪРЖАНИЕ
Брюкселското зеле има много високо енергийно съдържание, както всички знаем, след като изядем една порция, всички сме много енергични.
В 1 чаша, или около 90 g кълнове, има зашеметяващите 158 kJ енергия, което е около 44 вата на час!
През 2015 г. група от ученици и учени в Лондон, Обединеното кралство, успяха да захранят коледно дърво с помощта на 1000 кълна, което се равнява на 44 киловата на час.
Дървото беше осветено в Southbank.
КАК ДА СГОТВИМ БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Брюкселското зеле може да се приготви по безкрайно много начини.
Някои хора предпочитат очевидно борещия се с холестерола вариант на задушаване, което се прави чрез нарязване на дъното и кипене между 5-10 минути.
Междувременно други избират по-модерните сотирани кълнове с бекон докрай.
Или има по-необичайни методи като черешова глазура или дори печене на кълнове и грозде.
Като цяло, някои вярват, че има най-малко зашеметяващите 9000 различни начина за използване на кълновете за готвене.
КОНСУМАЦИЯ НА БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ
Въпреки че британците не произвеждат толкова много кълнове, колкото техните холандски братовчеди произвеждат годишно, те всъщност консумират най-много като цяло в сравнение с цяла Европа.
Във Великобритания обаче зеленчукът определено е празничен избор.
Доста впечатляващите две трети от общия брой изядени кълнове в Обединеното кралство се консумират само през коледния период!
ИСТОРИЯТА НА КЪЛНОВЕТЕ

Каква е историята на съвременното кълнове?
Както при повечето съвременни зеленчуци и храни като цяло днес, имало е прародител.
Смята се, че прародителят на кълновете е древна римска култура.
Подобно на други видове зеле, кълновете произхождат от Средиземноморието, но са били култивирани през 1200 г. близо до едноименния си град Брюксел, след като са били пренесени в Европа през 5- ти век.
Ето го, скромният филиз има доста впечатляващ списък от тайни умения.
От захранващата с коледна елха енергия до значителната хранителна стойност, наистина има достатъчно умения за най-малко любимия зеленчук на повечето хора!


