Вижте 15 лесни съвета за намаляване на въглеродния отпечатък при почистване на дом

Малко са хората, които наистина обичат да извършва редовно почистване на дома и с тази цел търговските компании разработват и предлагат непрекъснато всевъзможни улеснения – мокри кърпички, силно разтворими препарати или мопове за еднократна употреба, които можете да изхвърлите вместо да измиете.

Интелигентни заместители на стандартното почистване на дома

Първо и най-важното е да се избере екологично безопасни начини за почистване. Те трябва да са без хлор, амоняк и парабени. Обикновено тези продукти са маркирани като „безопасни за околната среда“ или „биоразградими“. Следващото е да се използват екологични алтернативи за почистване. Например, може да се ползва мека кърпа и вода за почистване на повърхностите. За почистване на стъклата може да се използва вода със сода или разтвор от лимонов сок и вода. Също така може да се използва билков чай за почистване на плочките и други повърхности.

Повечето хора предпочитат лекотата в почистването на дома. Това е добре, защото улеснява ежедневието и спестява време и усилия, но нанася сериозен отпечатък върху природата и околния свят. Всяко изхвърляне на еднократни и пластмасови продукти за почистване на дома, носи огромни щети на природата, защото тези отпадъци не се разграждат лесно и бързо се натрупват до огромни маси.

заместители за почистване на дома

Какво предлагаме като улеснение в почистването на дома?

Опитайте се да използвате повече домашни рецепти за почистване на дома. Те могат да включват комбинации от бикарбонат на натрий, сода, цеден сок, оцет или лимонов сок. Те са безопасни за околната среда и предотвратяват излишното изхабяване на химични продукти. За най-отдадените защитници на природата, можете да използват възобновяеми източници за енергия за нагряване на водата и за други домашни дейности. Това ще помогне да се намали изразходването на природните ресурси и емисиите на газове за затопляне.

1.Запазете дръжката на мопа, но сменете главата за еднократна употреба с такава от микрофибър за многократна употреба;

2.Можете да удължите живота на главата на памучния моп, като я дезинфекцирате и почиствате след всяка употреба;

3.Сменете хартиените кърпи с органични кърпи, памучни кърпи или микрофибърни кърпи;

4.Когато ви свършат мокрите кърпички, опитайте проста комбинация от памучна кърпа + спрей;

5.Заменете омекотителя за пералнята с вълнени топки. За парфюмиране капнете върху тях няколко капки етерично масло;

6.Когато спрете да използвате четката за зъби, можете да я използвате за почистване на детайлите на повърхностите;

7.Използвайте екологични препарати за отстраняване на насекомите. Те са по-безопасни за околната среда отколкото обикновените препарати за борба с насекомите;

8.Използвайте екологични миещи средства за чистене на кухнята. Те са по-малко агресивни и могат да поддържат здравето на домашните любимци;

9.Използвайте екологични препарати за почистване на банята, кухнята, мебелите и пода. Те са по-малко агресивни и помагат да се поддържа здравето на домашните любимци;

10.Четете етикетите на почистващите продукти, за да сте сигурни, че не използвате твърде много;

11.Изчакайте съдомиялната да се напълни, вместо да я пускате наполовина празна;

12.При хубаво време не сушете дрехите в сушилнята, а ги прострете на балкона;

13.Когато ви остане празна бутилка от препарат, рециклирайте я;

14.Ако трябва да изхвърлите почистващи продукти, направете го безопасно.

Съвет 15: почистване на дом с пара!

За да почистите дома си с пара, трябва да имате парова машина, която да предоставя достатъчно пара за почистване. Преди да започнете почистването, трябва да премахнете всички мебели и други предмети от помещението, което ще почиствате. След това трябва да премахнете праха от повърхностите с моп или кърпа за почистване. Пуснете парата от парочистачката върху повърхностите и използвайте гумена четка за почистване. Преди да завършите почистването, трябва да изсушите повърхностите, за да гарантирате, че повърхностите ще бъдат бляскави и гладки.
Почистването с пара е идеално за дезинфекция на банята и нейните мебели, принадлежности и аксесоари. Идеално е и за почистване на стъкла и гладки повърхности. Силата на парата можете да използвате също за цялата кухня.

Почистването с пара е един от най-разпространените екологични методи за почистване на дома. Можете да се възползвате от услугите на професионалист по почиства от 151.bg, който да посети дома ви и да извърши нужното освежаване на стаите.

4.7/5 - (17 votes)