Как да изберем най-добрата шумоизолация за стени и подове: Съвети и Ценообразуване

В тази статия сме представили нагледна информация за това коя е най-подходящата шумоизолация за вашия апартамент, как да изберете правилните плоскости, както и какви цени да очаквате от различните производители на шумоизолация.

Какво представлява шумоизолацията на апартамент?

Ако звучи така, сякаш шумът се носи около вашия апартамент, това се решава чрез звукопоглъщане, НЕ чрез шумоизолация. Можете да имате акустично комфортен апартамент, пълен с мека мебел, но това няма да попречи на шума да влезе в апартамента ви и да развали добрия ви сън. Така че, ако искате да коригирате проблема с ехото и да заглушите звука в дома си, помислете за шумоизолация на апартамент.

В интернет има някои доста наивни идеи за това как да се справим с така любимите ни – шумните съседи. Всеки има поне по един такъв и всеки знае за какво става въпрос. Въпреки това, което някои си мислят, изграждането на шумоизолация на апартамент е много по-сложно от постилането на рошав килим на пода или стратегическото поставяне на рафт за книги до стената.

Реалността е, че абсолютната шумоизолация на апартамент е работа на професионалист или опитен майстор. Това е така, защото звукоизолацията, за разлика от звукопоглъщането, елиминира всички празнини между двете пространства, през които се предава шумът. Следователно, всъщност звукоизолирането на вашия апартамент означава предотвратяване на целия (или повечето) шум от улицата през прозореца на спалнята или между две жилища, например.

шумоизолация на апартамент

Ако искате да подобрите шумоизолацията на апартамента, можете да предприемете следните действия:

 1. Проверете прозорците и вратите: Уверете се, че прозорците и вратите в апартамента ви са добре изолирани. Ако има проблеми с уплътнението им, заменете ги или използвайте уплътнителни ленти, за да се намали проникването на шум отвън.
 2. Добавете тежки завеси и покривала: Използвайте тежки текстилни завеси или покривала, които могат да абсорбират шума и да намалят проникването му във вътрешността на апартамента.
 3. Използвайте шумоизолиращи материали: Можете да инсталирате шумоизолационни материали, като например звукопоглъщащи панели или гипсокартон с висока шумоизолационна способност, на стени и тавани. Това ще помогне да се намали проникването на шум от другите апартаменти или от външния свят.
 4. Изолирайте пода: Ако има подова шумоизолация, тя може да бъде подобрена чрез използване на специални шумоизолационни материали под подовата настилка.
 5. Инсталирайте шумоизолиращи панели върху стени и тавани: Можете да добавите допълнителни шумоизолиращи панели върху стени и тавани, които ще помогнат да се намали проникването на шум.
 6. Преместете шумните уреди: Ако имате шумни уреди като климатици или вентилационни системи, опитайте се да ги преместите на места, които не са близо до спалните помещения или основните зони на апартамента.
 7. Използвайте звукопоглъщащи материали: Поставете звукопоглъщащи материали като меки мебели, килими или тапети, които могат да помогнат да се намали отражението на звука. Разбира се няма да постигнете същия ефект, какъвто ще получите от направата на шумоизолация на апартамент, но поне ще намалите до голяма степен дразнещите звуци.
добри материали за шумоизолация на апартамент

Как да шумоизолирате апартамента си от шумни съседи?

За да постигнете ефективна шумоизолация на апартамент, особено за случаите, в които имате шумни съседи, които говорят високи и слушат силно музика, можете да се възползвате от следните хитри и практични съвета:

 • Намалете звука с монтирането на повече мебели и декор около тях;
 • Добавете килим или два. Въпреки че пълноценният килим е най-добрият за намаляване на шума, не можете да направите това в апартамент;
 • Инвестирайте в машина за бял шум и тапи за уши;
 • Инвестирайте в някои шумоизолиращи завеси и качествена дограма;
 • Използвайте ограничител на течението на вратата.

Така че вместо да губите време в пренареждане на възглавници в търсене на тайното решение, за да прекратите досадния шум, обърнете внимание на това, което трябва и на това, което не трябва да избягвате. Доверете се на опитността и експертността на специалистите от 151.bg и започнете да се наслаждавате пълноценно на всеки миг от вашето ежедневие.

Ако искате да научите повече подробности относно материали и цени за изграждане на шумоизолация на апартамент, продължете да четете.

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ ЗА ПОД F-MUTE SYSTEM 23

Звукоизолацията за под F-MUTE SYSTEM представлява вид шумоизолационна система, подходяща за подове в жилищни сгради и изграждане на качествена шумоизолация на апартамент. Подходяща е както за ударен, така и за въздушен шум. Нейните звукоизолиращи свойства са гарантирани от комбинацията от плътни и еластични високоефективни слоеве.

Звукоизолация за под F-MUTE SYSTEM можете да намерите с обща дебелина на звукоизолационната система от 23мм. Системата е комбинация от високоплътна плоскост и crosslinked полиетилен.

На пазара се предлага и специален клас звукоизолация за под F-MUTE SYSTEM разработена за нуждите на гражданското строителство. Нейната дебелина е 35мм, с размери на плоскостта 100 х 120см. Тя е предназначена да понижава нивата на въздушен шум, идващ от съседните помещения и да спира разпространението на вибрациите породени от структурен шум. Системата е разработена на база на сухото строителство, но за разлика от стандартните плаващи подове тя има редуцирана дебелина от 4,5см. Начинът на работа на системата дава възможност да се постигне отлична шумоизолация на редуцирана дебелина. Монтажът може да бъде осъществен, както от професионалисти, така и от „домашни майстори“. При монтажа не се извършват никакви мокри процеси. Като финишен слой може да бъде положен естествен или ламиниран паркет, както и други настилки по избор на клиента.

Параметри:

 • Индекс на шумоизолация от въздушен шум: 58 dB
 • Индекс на шумоизолация от ударен шум: 61 dB

Полезен съвет: Можете да увеличите звукоизолационните свойства на F-MUTE SYSTEM 23, ако добавите следните допълнителни аксесоари към системата:

 • Звуко и виброизолационна обкантваща лента, добавяща + 2 dB към индекса на шумоизолация на системата.
 • Звуко и виброизолационен акрил, добавящ +3 dB към индекса на шумоизолация на системата.

При закупуването, обикновено в системата е включен шумоизолационен панел F-MUTE SYSTEM, който също ще ви бъде необходим.

Указания за монтаж:

Монтира се над съществуващи подове от стоманобетонни и метални конструкции върху плоска повърхност и над съществуващи настилки / плочки, стар паркет. Над нея могат да бъдат поставени керамични плочки, естествен и ламиниран паркет, килим, мокет и други настилки.

Преди монтиране на шумоизолационната система F-Mute се уверете, че подовата повърхност е гладка, без гърбавини и неравности повече от 5мм. В противен случай е необходимо да се извърши изравнителна замазка.

Стъпка 1: Залепете обкантващата лента на стените по периметъра на под, по който ще бъдат монтирани панелите. Обкантващата лента трябва да обхваща и завършващият слой от гипсофазерна плоскост за под.

Стъпка 2: Започнете монтажа на първия панел от частта на пода пред вратата в помещението, с цел да се избегне попадане на връзка между два панела на входа на стаята.

Стъпка 3: Запълнете процепите при снадките на панелите с виброизолационен уплътнител.

Стъпка 4: Продължете монтажа на панелите до покриване на цялата площ на помещението.

Стъпка 5: За завършване на системата, монтирайте гипсофазерна плоскост за под с дебелина 15 мм директно върху панелите, закрепяйте я с рапидни винтове.

Цена на звукоизолация F-MUTE SYSTEM за под:

Средната стойност на панел с размери 100 х 120см, с дебелина от 23мм е между 80 и 90лв, като може да варира спрямо различните доставчици и прекупвачи.

Цена за брой с размери 100 x 120 х 35мм  – между 85 и 95лв. / цена за кв.м – между 70 и 75лв.

Към тези ориентировъчни цени ще бъде необходимо да добавите и стойностите за гипсофазерна плоскост за под, обкантваща лента за стените (45лв), виброизолационен уплътнител за запълване на снадките(15лв) и рапидни винтове (10лв).

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ ЗА ТАВАН C-MUTE SYSTEM 23

Подходяща за направата на звукоизолационна система за тавани в жилищни сгради. Основният принцип на действие на системата е използваната електро-механична аналогия маса + пружина + маса. Шумоизолацията поставена на тавана представлява система, която осигурява звукоизолиращи таванни панели. Проектирана е да намали въздействието и въздушния шум в жилищните и обществените помещения.

Параметри:

 • Дебелина:23мм
 • Индекс при въздушен шум: до 65 dB

Полезен съвет: Можете лесно да увеличите звукоизолационните свойства на C-MUTE SYSTEM като добавите следните допълнителни аксесоари към системата:

 • Звуко и виброизолационна мембрана, добавяща + 3 dB към индекса на шумоизолация на системата.
 • Звуко и виброизолационен акрил, добавящ +3 dB към индекса на шумоизолация на системата.

Указания за монтаж:

Стъпка 1: Залепете обкатващата лента по периметъра на стените и тавана, по които ще бъдат монтирани панелите и гипсокартона.

Стъпка 2: Започнете монтажа на панелите върху лентата от лявата долна част на тавана надясно.

Стъпка 3: Пробийте дупка директно през крепежния елемент и поставете дюбела и болта. Затегнете болта и регулирайте панела на нужното отстояние от съществуващия таван.

Стъпка 4: Монтирайте следващия панел, следвайки връзката гръб и зъб, закрепете всичките елементи на панела и завийте 19мм рапиден винт към връзката на двата панела.

Стъпка 5: Запълнете отворите около крепежите и процепите при снадките на панелите с уплътнител

Стъпка 6: За допълнителна шумоизолация монтирайте звукоизолационна мембрана преди финишния слой.

Стъпка 7: За завършване на системата, монтирайте гипсокартонена плоскост директно върху мембраната, закрепяйте я с 30мм рапидни винтовe.

Индексът на шумоизолация зависи от: вид на сградата, дебелина на стената, начин на изпълнение на преградния елемент и други особености. Всеки случай е различен и заслужава детайлно и обстойно разглеждане.

Цена на звукоизолация C-MUTE SYSTEM за таван

Размер на панела 100 х 120 х 23мм – 105-115лв

Размер на панела 100 х 120 х 33мм – 125 -135лв

Размер на панела 100 х 120 х 63мм – 155-165лв

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ ЗА СТЕНА MUTE SYSTEM 23

Звукоизолацията за стена MUTE SYSTEM 23 представлява изолационна система, подходяща за полагане на стени в жилищни сгради. Основният принцип на действие на системата е използваната електро-механична аналогия маса + пружина + маса.

Параметри:

 • Контакт между панел и стена – по-малко от 1%
 • Тегло – 17.4кг
 • Среден индекс на шумоизолация на въздушен шум – до 57 dB
 • Куха тухлена стена 120мм – 54 dB
 • Куха тухлена стена 250мм – 59 dB
 • Газобетонова стена 150мм – 54 dB
 • Газобетонова стена 250мм – 57 dB
 • Намаляване на въздушен шум – до 59 dB

Полезен съвет: Ако не сте напълно доволни от звукоизолационните свойства на MUTE SYSTEM можете да добавите следните аксесоари към системата:

 • Звуко и виброизолационна мембрана, добавяща + 3 dB към индекса на шумоизолация на системата.
 • Звуко и виброизолационен акрил, добавящ +3 dB към индекса на шумоизолация на системата.

Указания за монтаж:

Цена за звукоизолация MUTE SYSTEM за стена

Стъпка 1: Залепете обкатващата лента по периметъра на пода, стените и тавана, по който ще бъдат монтирани панелите и гипсокартона.

Стъпка 2: Започнете монтажа на панелите върху лентата от лявата долна част на стената надясно.

Стъпка 3: Пробийте дупка директно през крепежния елемент и поставете дюбела и болта. Затегнете болта и регулирайте панела на нужното отстояние от съществуващата стена.

Стъпка 4: Монтирайте следващия панел, следвайки връзката гръб и зъб, закрепете всички елементи на панела и завийте 19мм рапиден винт към връзката на двата панела.

Стъпка 5: Запълнете отворите около крепежите и процепите при снадките на панелите с уплътнител

Стъпка 6: За допълнителна шумоизолация монтирайте звукоизолационна мембрана  преди финишния слой.

Стъпка 7: За завършване на системата, монтирайте гипсокартонена плоскост директно върху мембраната, закрепяйте я с 30мм рапидни винтове.

Индексът на шумоизолация зависи от: вид на сградата, дебелина на стената, начин на изпълнение на преградния елемент и други конструктивки особености. Всеки звукоизолационен казус е различен и заслужава детайлно и обстойно разглеждане.

Размер на панела 100 х 120 х 23мм – 100-110лв

Размер на панела 100 х 120 х 33мм – 115 -125лв

Размер на панела 100 х 120 х 63мм – 150-160лв

Защо е важна шумоизолацията на апартамента и как влияе върху качеството на живота?

Качествената шумоизолация на апартамента е от съществено значение за подобряване на качеството на живота и удобството на жителите. Ето няколко основни причини за важността на шумоизолацията и начините, по които тя влияе върху живота в апартамента:

 1. Здраве и отпочивка: Шумът може да има неблагоприятно въздействие върху физическото и психическото здраве. Непрекъснатият шум от уличния трафик, съседи или съседните помещения може да предизвика стрес, нарушаване на съня и намалена концентрация. Шумоизолацията намалява проникването на тези нежелани шумове и осигурява по-спокоен и уютен домашен атмосфера.
 2. Приветливост: Добрата шумоизолация на апартамент ви предоставя по-голяма приветливост във вашето жилище. Тя намалява проникването на звуци от други апартаменти или от общите части на сградата, като помага да се избегнат неприятни ситуации и конфликти със съседите.
 3. Комфорт и удобство: Шумоизолацията осигурява по-добър комфорт и удобство във вашия дом. Когато вътрешните помещения са защитени от външния шум, можете да се насладите на тиха и спокойна обстановка, без да бъдете смущавани от шумове от околната среда.
 4. Повишаване на стойността на имота: Шумоизолацията е важен фактор при определянето на стойността на имота. Апартаментите с по-добра шумоизолация са по-атрактивни за потенциални купувачи или наематели, тъй като предлагат по-добро качество на живот и по-голям комфорт.
 5. Концентрация и продуктивност: В днешно време все повече хора страдат от различни нервни разстройства и депресии. За тях е изключително важна тишината, уюта и спокойствието. Тихата среда подобрява и работната атмосфера, като допринася за по-висока производителност, по-добри условия на труд и по-спокоен персонал.

Една качествено изградена шумоизолация на апартамент е важна за комфорта и качеството на живота в апартамента. Без хуманен изолационен материал може да се появи висок и различен шум, който може да предизвика неприятности и да наруши комфорта на живота. Шумоизолацията помага да се смали излишния шум от външните източници, като транспорт, градски звуци и други предмети или лица. Ако една шумоизолация на апартамент е достатъчно добра, то може да помогне за създаване на по-тиха и по-спокойна атмосфера в апартамента, което може да допринесе за по-добро качество на живот, по-добър сън и по-добро настроение.

4.7/5 - (15 votes)