лакиране на дървена дограма

Повреден ли е лакът на рамката на вашата дървена дограма? Няма проблем! Тук можете да научите лесния начин за лакиране на дървена дограма, както и за това как да постигнете обновяване на прозорци и врати на дограма. Необходими са само няколко стъпки, за да освежите дървото! Ще останете изненадани, че лакирането на дървена дограма е по-лесно отколкото сте предполагали.

Дървена дограма може да бъде лакирана с помощта на няколко процеса. Първо, трябва да се провери дали дървото е със здрава повърхност – дали има обелено, олющено, повредено или замърсено. Ако е така, трябва предварително да се почисти, заглади и оправи. След това трябва да се избере материалът за лакиране.

лакиране на дървена дограма

Най-често се използва лак за дърво, който да защитава дървото от влиянието на влагата и да придава привлекателен вид. След това се прилага и самият лак върху дървото. Трябва да се уверите, че лакът се прилага на равномерни порции и без излишно натрупване. Накрая трябва да се приложат още няколко слоя лак, за да се постигне по-добро защитно действие.

Подготовка за работа:

  • Отстранете олющените слоеве стара боя;
  • Изшлайфайте с шкурка старите слоеве боя, които са все още здрави;
  • След това почистете старателно рамката на вратата или прозореца на дървената дограма;
  • Запълнете пукнатини или неравности с шпакловка;
  • Предварително обработете външната част на необработената дървесина с грунд за защита на дърво.

Какво е нужно да знаете преди да започнете лакирането

Конструктивните части с предварително зададени размери, като прозорци и врати, се лакират със стабилни ребра за прозорци и врати, които образуват филм. Имат висока пропускливост на водни пари, много висока еластичност и повишена устойчивост на атмосферни влияния. Конструктивните части с предписани размери, като прозорци и врати, трябва да отговарят на високи изисквания. Въпреки колебанията във влажността и температурата, те не могат да променят размерите си и трябва да бъдат защитени в дългосрочен план от гъбички и други вредители. Това е областта на използване на щорите за прозорци и врати.

За бяло лакиране препоръчваме да направите последния слой с акрилен лак за прозорци и врати. Първо боядисайте всички ръбове, прагове и ъгли с кръгла четка. След това нанесете лак върху големи повърхности с валяк. По този начин получавате особено равномерни повърхности.

Работни стъпки, които трябва да изпълните при лакиране на дървена дограма

Преди всичко защитете стъклените повърхности на рамката на прозореца с хартиена лента. Залепете тиксо и върху силиконовата фуга, защото тя не се нуждае от боядисване, както и всички останали уплътнения за прозорците. Защитете с хартия и фугите от силикон намиращи се към стената и перваза на прозореца на вашата дървена дограма. Друго най-важното е да изберете правилния лак за дървената дограма. Най-добре е да изберете лак, който е подходящ за вашия материал. Например, ако имате дървена дограма, която е изработена от дърво, което е подложено на влажност, изберете лак, който да защитава дървото от влагата.

Отстранете всички разхлабени фрагменти от стария лак с шпакла. Получените вдлъбнатини и места с дефекти се изравняват с лакова шпакловка. Колкото по-добре е подготвена повърхността, толкова по-добър ще бъде последващият резултат. Почистете дървената дограма от прах и замърсявания. Това ще помогне да получите най-добро качество на лакирането. След втвърдяване на шпакловъчната маса, шлайфайте участъците с фина шкурка. Шлайфайте всички останали части с фина шкурка. Така лакът ще издържи много по-дълго.

С помощта на кръгла четка за рисуване, подходяща за лака, нанесете слой препарат върху тесните страни и труднодостъпните места. Лакирайте и чупката на рамката и крилото на прозореца. Крилото или крилата на прозореца трябва да останат отворени, докато лакът изсъхне.

След като сте преминали през тесните места и улеи на дограмата, вече можете да нанасяте лака върху по-големи повърхности с помощта на валяк за лакиране. Преди да нанесете нов слой, изчакайте предишният да изсъхне. Преди следващия слой лак, шлайфайте първия слой с фина шкурка. Преди повторно лакиране отстранете праха останал от шлайфането.

След като завършите лакирането, внимателно отстранете хартиеното тиксо. Издърпайте го бавно и внимателно, за да не отлепите пресния слой лак. Можете да затворите прозореца след като лакът изсъхне. Времето за съхнене зависи от вида на лака и температурата на въздуха. По-подробна информация можете да намерите на контейнера за лак, който сте избрали да използвате.

 

4.4/5 - (26 votes)