влажността във въздуха и какво трябва да знаете за нея

Влажността на въздуха се характеризира с количеството водни пари, съдържащи се във въздушното пространства в една стая. Образуването им зависи пряко от вътрешната температура и външната температура и по-конкретно от разликата между тях. Когато навън климатът е студен, то влажността на въздуха вътре в помещенията се увеличава. Респективно с това, когато е лято – влагата вътре в дома е по-ниска.

Проветряването през зимата внася студен и по-сух въздух в топлото по-влажно помещение. При затопляне на помещението влажността пада, тъй като въздухът може да поема допълнителна влажност, която се разпределя по стените и мебелировката. Водна пара може да се отделя и образува също при някои ежедневни рутинни процеси като готвене, вземане на душ или просто, когато прострете мокрото пране да съхне вътре в стаята.

висока влажност и конденз

На какво се дължи влажността във въздуха

Сама по себе си влажността на въздуха се характеризира в три основни величини: абсолютна влажност, максимална влажност и относителна влажност. Абсолютната определя количеството водни пари в обем въздух, максималната – съответно е определяща за максималното количество, а относителната е процентовото съотношение между водните пари, обема въздух и количеството въздух.

За да измерите количеството влага в дома си е нужно да се снабдите с уред наречен влагомер. Дори обикновена метеостанция може да Ви свърши работа. Повечето модели са с вграден влагомер, както иизмерване на влажността на въздуха с влагомер часовник и термометър. С уред като влагомера, можете да следите постоянно количеството на влажността на въздуха в едно помещение, като подходящите стойности за здравословна обстановка са около 60%.

Всяко преминаване на тези проценти в по-горни граници влияе неблагоприятно на здравето и здравословното състояние, създава потенциален риск от белодробни заболявания и оформя перфектната среда за някои микроорганизми като мухъл и плесен например.

Понякога откриването на източника на влага в едно жилище може да се окаже трудна задача. В такива случаи е нужна професионална инспекция за локализиране на проблемите. Нужен Ви е специалист притежаващ термографско устройство (термокамера), чрез която да бъдат открити дефекти и образували се проблеми, които иначе не могат да бъдат визуализирани с просто човешко око. Това могат да бъдат например:

Строителните дефекти – в някои случаи основата на сградата не е проектирана и изградена спрямо нужните строителни правила и дефектите по конструкцията са в изобилие. Ако не можете да откриете източника на проблемите си с високата влажност, то следва да потърсите професионална помощ за обследване на сградата и за локализиране на проблемите по нейната конструкция;

термография на сгради

Алуминиева дограма – също може да бъде причинител на образуване на термомостове и конденз. Допирът на топлия въздух до студената повърхност на дограмата бързо го превръща в капчици конденз, които повишават влагата в помещението;

Нередовно проветряване – някои неправилно изградени навици в ежедневието могат до доведат до повишаване на влагата в дома Ви. Това може да бъде простирането на мокрото пране в стаята, например. Препоръчително е прането да се простира на вън на балкона, а ако това не е възможно – да бъде закупена сушилня.

Взимането на ежедневен душ също влияе на водните пари във въздуха. Ако в банята няма установен прозорец, през който да излиза високата влажност, то следва задължително да бъде снабдена с подходяща вентилационна система. Същото важи и по време на готвенето. Използвайте редовно аспиратора или отваряйте близкия прозорец, защото парата образуваща се по време на процеса повишава значително процентите влажност в помещението.

Течове – друг основен и доста често срещан проблем е образуването на течове в дома, които повишават значително и влажността на въздуха. В някои случаи течовете могат да бъдат ,,скрити”, като се образуват потермокамера вертикалните или хоризонтални щрангове преминаващи зад голяма част от стените в едно жилище. Индикациите за подобни проблеми винаги са трудни за установяване и затова за целта Ви е нужен професионалист в откриването на течове.

Твърде високата влажност не е здравословна!

При липса на подходяща вентилация, капките вода от въздуха могат да достигат до белите дробове, а с това да причинят влошаване на белодробното състояние, респираторни заболявания, кашлица, астма, задух и т.н. Високата влажност не е препоръчителна за помещения, в които живеят възрастни хора, нито пък за малки деца.

Важно е винаги, когато забележите повишаване на процентите на влажността да вземете нужните мерки за премахването й. Трябва да потърсите източника на проблема, а ако не успеете да го откриете да се обърнете към добър водопроводчик, който да Ви помогне с професионална техника за откриване на течове и проблеми повишаващи влажността в помещенията. При неглижиране на подобни проблеми, не само здравословното Ви състояние ще е под потенциален риск, но рискувате да си навлечете проблеми свързани с естетиката на дома Ви, като почерняване на ъглите, таваните и стените, в следствие на образуване на мухъл и плесен.

висока влажност и мухъл

4.9/5 - (1032 votes)