Премахване на влага и мухъл

Влагата е болест и нейното наличие по стените и тавана не бива да остава, а незабавно трябва да се вземат мерки за отстраняването ѝ. Тя се появява под формата на мухъл, наречен още плесен, който може да в преминава в различни окраски – сив цвят, видоизменен понякога в синьо или зеленикаво, дори розово, но най-често е в мръсно бяло или в черно. Дори само едно петънце е достатъчно, за да “бием тревога” и да предприемем действия за незабавно премахване на влагата.

Ако забележите някакви петна, наподобяващи мухъл

по ъглите или стените в дома си, това означава, че степента на влажност в жилището ви е по-висока от допустимата. Както прекалената сухота на въздуха, така и превишената влага никак не са приемливи и могат да представляват пряка опасност за здравето не само на нас, но и на домашните ни любимци и дори растенията.

Мухъл се появява най-вече в банята, поради предназначението на това помещение. Там винаги е влажно и никога – напълно сухо. Но тук място за притеснение няма, защото не прекарваме по-голяма част от времето си в банята или тоалетната, които често са в едно помещение. Когато обаче влагата се разпространи по другите стаи на дома, това вече е нежелателно. Навременните мерки са изключително важни, тъй като отстраняването на мухъл и спирането на влага става все по-трудно с разширяване на петната.

Ако не знаете как най-добре да се справите с нахалната гостенка с името плесен,

можете да намерите много препарати на пазара. Не забравяйте, че при тях спазването на техниката за безопасност е много строга; те не само, че могат да оставят петна по дрехите ви, които няма да бъдат премахнати, но и могат сериозно да увредят кожата ви. Винаги използвайте ръкавици и не вдишвайте от препарата!

Колкото до други, по-ефикасни средства, на помощ идва нещо много по-безобидно за нас, но смъртно опасно за мухъла – най-обикновеният оцет. Равни части оцет и вода чистят мухъла и не оставят следи. Друго евтино, но работещо срещу плесента средство, е содата за хляб. Тя, комбинирана в равни пропорции с вода, отстранява мухъла без проблем. Използвайте четка, а след това и кърпа за забърсване. Има и други средства, едно от които е чаено дърво. То е малко по-специфично и не е толкова познато, но може да бъде намерено, особено ако у дома ви има упорит мухъл. В чаша вода се добавя една чаена лъжица от маслото. Мухълът се напръсква с тази смес и се почиства добре след това.