Модни тенденции за интериора на банята през 2020 година

Модни тенденции в баните

Забравете за майтапите с “Честита баня”. За “класическия българин”, на когото са посветени стотици meme-та в социалните мрежи, неделята сигурно си остава свещен ден за къпане. За модерните хора обаче тази част от дома става все по-важна и съществена и се “посещава” далеч по-често от веднъж седмично. Затова банята трябва да бъде проектирана с мисъл и обзаведена със стил.

Актуалните тенденции по отношение на интериора на къпалнята могат да бъдат търсени в няколко различни направления. Най-характерното качество на модерната баня, независимо от оформлението и рисунъка, е акцентът върху пространството. “Мократа” стая в дома вече не се структурира “просто ей-така”, там не се трупат безразборно предмети. Напротив – всеки кубичен сантиметър трябва да бъде оптимално усвоен, за да бъде използван оптимално обемът, но и да остава въздух. Модерната баня трябва да създава усещане за уют.

От “винтидж” към индустриален дизайн

Ретрото винаги е на мода по един или друг начин – стилове, които са били “горещи” преди няколко десетилетия или дори преди век-два, се завръщат с пълна сила. Нещо подобно можем да видим и при оформлението на интериора на банята. Обръщането на погледа към винтидж стила става все по-популярно. Избират се мебели, които са привидно състарени (но са нови като производство), за да носят усещането на класическото или викторианско обзавеждане. Огледалото също се подбира с подобни форми и нюанси, за да пресъздаде топлотата на старите времена. Това обаче в никакъв случай не лишава къпалното помещение от модерните технологии, те просто остават елегантно прикрити.

Друга открояваща се тенденция в съвременната баня е т.нар. Индустриален дизайн. Прави линии, минимализъм, малко повече студенина в нюансите, строг и изчистен стил. Металът надделява като присъствие над дървото, без да го изключва напълно. При винтиджа се препоръчва допускането на дневна светлина, докато при индустриалния дизайн акцентът е върху прецизно дозираната изкуствена светлина.

Тези два тренда далеч не изчерпват възможностите – те просто задават широчина на спектъра им. Цветовете в банята могат да варират – някои интериорни решения се носят около традиционното морско синьо, други се заиграват със земните нюанси, трети “отварят” пространството с по-светли краски. Еклектиката също е модерна посвоему, но съчетаването на разнородни елементи може да бъде рисково, ако не се прави с точната дозировка.

А става ли дума за уют, все по-задължително е използването на душ кабина или параван. По този начин голяма част от къпалнята се предпазва от ненужно мокрене. Наличието на истински мебели с импрегнирана дървесина също е все по-често срещан елемент в модерната баня. Там трябва да се чувствате също толкова комфортно, колкото в дневната или спалнята. И то не само в неделя.

 

[imgmce_element id="ovBnXPvUr" user_id="1" iframe_id="_dn2405"]