Как да постигнем качествена хидроизолация на банята

Добрата хидроизолация е от съществено значение не само за банята и тоалетната, но и за всяко помещение или част от дома, която е подложена на интензивното влияние на влагата под различни форми. Така например в кухнята основна ерозираща функция на материалите носят изпаренията при готвене, докато при външни части на жилището – като терасата например, наблюдаваме силно влияние на атмосферните фактори.

Но, разбира се,

банята е най-мокрото помещение и в нея хидроизолацията трябва да бъде особено добре изпълнена. Поставянето на плочките е едва последният етап от обзавеждането на къпалнята, преди който трябва да се извърши качествена обработка и надграждане на пластовете, така стените и особено ъглите да бъдат оптимално предпазени от постоянните струи и пръски вода.

Ако започвате от нулата, т.е. жилището е „на замазка”, тогава донякъде е по-лесно, но отново трябва да се изпълнят няколко дейности поетапно и без пропуски. Не се доверявайте на сляпо на думи на строителя, че вече се е погрижил за хидроизолацията, тъй като дори да е направено това, то е на съвсем базово ниво.

А базата е нанасянето на първичен грунд. Върху замазката се нанася материал от типа на Ceresit CT 17 или подобен продукт. След това вече идва ред на течната хидроизолация. Това е специфичен материал, който напомня на боя и има свойствата да оцветява в определен цвят, но не е тази основната функция. Течната хидроизолация представлява смес, който при плътно и равномерно нанасяне трябва да запълни всякакви фуги и шупли в стоманобетонните стени (или пък тухли, ако се строи с такъв материал). Еднократно нанасяне не е достатъчно – обикновено е необходимо да се повтори поне още веднъж, за да се постигне ефект, понякога и да се потрети.

Поставянето на уплътнителни ленти по ъглите също е част от процеса. Ще срещнете различни мнения на какъв етап да се използват текстилно-армираните ивици – някои биха казали веднага след процеса на грундиране, други ще препоръчат да се положат между две нанасяния на течна хидроизолация. Със сигурност уплътнителната лента трябва да „обира” плътно празнините в ъгъла, защото именно по ръбовете на помещението се събира най-много влага и често оттам тръгват неприятни процеси.

И вече тук някъде идва моментът да се лепят плочките.

Освен че трябва да се изберат в цвят, който да ви радва, е задължително да бъдат плътно наредени и да се фугират качествено, за да се намали до минимум риска от проникване на вода под тях.

Естествено, ако трябва да ремонтирате вече функционираща баня, ще се наложи да се поизцапате повече. Сещате се защо, нали? Почти сигурно е, че ще трябва да свалите доста от слоевете, да почистите и да започнете почти от основата. Не правете компромиси, защото ще се обърнат срещу вас.

[imgmce_element id="ovBnXPvUr" user_id="1" iframe_id="_dn2405"]