Какво трябва да знаем за влажността на въздуха?

Обикновено сме склонни да говорим за сух въздух и колко лош е той, ако живеем в град като София, но обитателите на жилища по морето, в близост до друг водоизточник или просто във влажна зона, знаят много добре какво означава перманентна влага и постоянната борба с нея. Качеството на микроклимата у дома и на работа е от жизненоважно значение за здравето на хората. Основните показатели, които определят въздуха в затворените помещения като здравословен, са температурата и влажността, както и скоростта му на движение в рамките на дадено пространство.

Добре е да се знае, че относителната влажност в помещенията трябва да бъде между 30% и 60%. Ако е под или над тези проценти, се превръща във вредна за здравето, макар че повечето хора се чувстват добре при сух и прохладен въздух, споделяйки, че влажният им „тежи“. От огромно значение също е движението на въздуха. Затова съществуват вентилационни системи, които имат за цел да вкарат свеж въздух и същевременно да изведат от помещението застоялия такъв. Самият въздушен поток не трябва да е много силен, тъй като при над 0,25 м/сек много хора могат да изпитват затруднения в дишането. А що се отнася до ниската скорост на въздушния поток, т. е. под 0,15 м/сек, тя не е достатъчна за осигуряване на здравословна циркулация.

През зимата оптималната кратност на въздухообмена трябва да бъде над 1.2, а през лятото – над 0.8. Това са граничните стойности, които са норми и ако се нарушат, това води до болести. И като особено важен показател се явява влажността – когато е повишена, тя стимулира размножаването на различни видове гъбички. До момента са известни към 350 вида гъбички, които предизвикат алергични реакции. Ако влажността от 30% се повиши до 80%, тогава нивото на гъбичното замърсяване в помещенията се увеличава повече от три пъти. Например, в само един грам битова прах се съдържат от 2200 до 73 милиона гъбични спори.

Резултати от изследвания показват, че в домовете на хора, страдащи от алергии, нивата на влажността на въздуха и на спорите на плесени са много по-високи от тези, които са измерени в домове на здрави хора. Прекалено влажният въздух изостря не само алергиите, но и може да провокира астма при съвсем здрави хора. Най-опасно е, разбира се, за малките деца. За измерване на влажността на въздуха в помещение се използва хидрометър. Добре е да ги има във всеки дом, за да бъде контролирано нивото на влажност и при нужда – бързо да се коригира.